Greenpeace alertează asupra toxinelor prezente în hainele pentru copii produse de mari firme internaţionale

Logo Greenpeace. (prin bunavoinţa Greenpeace)
Epoch Times România
14.01.2014

Organizaţia internaţională Greenpeace a publicat marţi un raport în care alertează asupra elementelor toxice pentru sănătate pe care le conţin hainele pentru copii produse de mari firme internaţionale şi care se vând în ţări ca Spania, Columbia, Argentina Mexic sau SUA, informează marţi agenţia EFE.

Organizaţia a analizat aproximativ 82 de articole vestimentare pentru copii, de la salopete, tricouri şi până la ghetuţe, aparţinând unor firme precum Adidas, American Apparel, Burberry, C&A, Disney, GAP, H&M, Li-Ning, Nike, Primark, Puma şi Uniqlo, achiziţionate în magazinele din 25 de ţări.

'Investigaţia a confirmat prezenţa unor compuşi chimici periculoşi pentru sănătate, care pot altera echilibrul hormonal, în hainele produse atât de mărcile ieftine, cât şi în cele de lux. Este o situaţie alarmantă care se extinde în întreaga industrie textilă', a explicat pentru EFE Ann Lee, responsabilă cu toxicitatea de la biroul Greenpeace din Asia de Est.

Analizele au demonstrat că 61 la sută dintre hăinuţe conţineau nonilfenol, un compus chimic care poate duce la tulburări hormonale, în timp ce 94 la sută conţineau ftalaţi folosiţi în mod obişnuit ca balsam în industria textilă şi care afectează sistemul reproductiv al mamiferelor.

În pofida riscului pe care îl prezintă contactul cu aceşti compuşi chimici nu se cunoaşte deocamdată care ar putea fi consecinţele pentru copiii care poartă aceste haine, a declarat Lee. 'Încă nu există studii ştiinţifice concrete care să arate exact consecinţele expunerii prelungite la aceste toxine. Dacă se atrage însă atenţia cu privire la acest lucru, vom fi mai prevăzători în privinţa folosirii acestor haine care conţin astfel de toxine', a subliniat Lee.

Produsele analizate de Greenpeace au fost achiziţionate între mai şi iunie 2013, din magazinele oficiale ale acestor firme din ţări ca Spania, Columbia, Mexic, Argentina, Italia şi SUA şi care au fost fabricate în circa zece naţiuni diferite. O marte parte dintre ele proveneau din China, de unde organizaţia crede că trebuie să înceapă combaterea acestei probleme.

'Trebuie combătută problema de la rădăcină. China a început pentru prima dată să aplice o reglementare privind substanţele chimice în 2013, dar nu am văzut multe progrese. Trebuie să facă mai mult pentru că începe să devină o problemă globală', avertizează Lee.

Greenpeace a lansat un apel mărcilor internaţionale, precum Burberry, să reducă până în 2020 'la gradul zero' orice prezenţă a toxinelor în hainele pentru copii produse de firmă. Datorită presiunii populare, 18 mărci internaţionale - între care se numără şi cele spaniole Mango şi Zara - au făcut progrese mari în acest sens - notează Greenpeace - în urma rapoartelor similare publicate în anii trecuţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor