Greenpeace semnalează probleme la extinderea carierelor de lignit din Gorj

Depozitul de cărbune Rovinari
Depozitul de cărbune Rovinari (Greenpeace)

Greenpeace trage un nou semnal de alarmă în legătură cu extinderea carierei de lignit Roşia, din Gorj. În contextul consultărilor cu publicul pe acest subiect, organizaţia de mediu a transmis comentariile sale referitoare la raportul de impact asupra mediului pentru extinderea exploatărilor de cărbune.

Astfel, organizaţia avertizează autorii raportului şi titularul de proiect, Societatea Complexul Energetic Oltenia, semnalând aspecte legate de regimul suprafeţelor împădurite, evaluarea deficitară a impactului asupra climei, probleme legate de exproprieri, dotarea utilajelor de extracţie pentru reducerea poluării cu pulberi şi altele.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) intenţionează să extindă zece perimetre miniere, iar în perioada curentă au loc consultări şi dezbateri publice pe acest subiect. Carierele de lignit din bazinul Rovinari, Gorj urmează să se extindă pe suprafeţe ce însumează 3984,77 hectare de teren, dintre care 1340,2 hectare reprezintă suprafeţe împădurite.

În acest context, miercuri, 19 august, a avut loc, la sediul Primăriei Fărcăşeşti, dezbaterea publică aferentă extinderii carierei Roşia, de lângă oraşul Rovinari iar Greenpeace a semnalat o serie de probleme de mediu, de sănătate şi de ordin social, prezente în raport, după cum urmează:

- Clarificarea regimului de ocupare a suprafeţelor împădurite. Ca ordin de mărime, cele 235,69 de hectare propuse pentru despădurire reprezintă echivalentul a aproximativ 470 de terenuri de fotbal;

- Absenţa unei evaluări reale a impactului asupra climei;

- Omiterea problemelor aferente exproprierilor în regim de cauză de interes public. Raportul menţionează doar intenţia unor asemenea proceduri, fără a prezenta publicului implicaţiile acestora.

Greenpeace mai susţine că extracţia lignitului este o falsă cauză de utilitate publică şi că legislaţia aferentă încalcă dreptul de proprietate al cetăţeanului în favoarea unei companii. Organizaţia oferă exemplul situaţiei din Cehia, ţară al cărei mix energetic cuprinde mult mai mult cărbune decât cel al României, dar unde cetăţenii sunt protejaţi prin lege de exproprierile pentru extinderea carierelor de către companii precum CEO.

Organizaţia mai atrage atenţia necesităţii încapsulării utilajelor generatoare de praf (ex. benzi transportoare) precum şi a depozitelor de cărbune, pentru reducerea poluării cu pulberi în suspensie, reamintind că, la doar câteva zeci de metri de Şcoala Gimnazială nr. 1 din Rovinari se află un depozit de cărbune în aer liber, de 800 m lungime, în care excavează un utilaj rotor gigantic, afectând calitatea aerului din oraş

De asemenea, Greenpeace mai cere expunerea problemelor de sănătate în mod real. "Pulberile în suspensie, sau praful ridicat de utilaje şi benzi transportoare, influenţează negativ atât sănătatea locuitorilor din zona de extracţie, dar şi din împrejurimi, pe o rază de zeci de kilometri. Greenpeace susţine că efectele activităţii de extracţie asupra sănătăţii umane trebuie cumulate cu cele aferente arderii cărbunelui în termocentrale, nu considerate separat.", opinează Greenpeace.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.