"Greii" din companiile de stat, salarii uriaşe şi secretizate. Totul, cu sprijinul Agenţiei Naţionale de Integritate

Centrală electrică pe cărbune.
Centrală electrică pe cărbune. (Getty Images)

Marile companii de stat - Transgaz, Transelectrica, Romgaz şi Electrica, companii listate la Bursă - au obţinut secretizarea veniturilor salariale cu acordul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), informează Ziarul Financiar.ro. Aceeaşi abordare privind regimul de confidenţialitate a salariilor au avut-o şi cei de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Banca Naţională a României (BNR).

„Prin adresele înregistrate la Agenţia Naţională de Integritate cu nr. 15286/2019 şi nr. 4968/06.02.2020, Societatea Naţională de Transport de Gaze Naturale Transgaz S.A a solicitat «anonimizarea veniturilor realizate de angajaţii societăţii» în temeiul dispoziţiilor art. 129 alin. (1) din Contractul Colectiv de Muncă, potrivit căruia «salariile au caracter confidenţial, responsabilitatea păstrării caracterului confidenţial al acestora revenind ambelor părţi»“, au răspuns reprezentanţii ANI, la solicitarea Ziarului Financiar, ca urmare a faptului că în declaraţiile de avere ale angajaţilor Transgaz veniturile din 2020 nu mai sunt vizibile.

Situaţia este valabilă şi pentru alte monopoluri ale statului din energie, secretizarea veniturilor venind ca urmare a cererii companiilor.

„În ceea ce priveşte alte firme deţinute de statul român pentru care Agenţia Naţională de Integritate a procedat în mod similar, enumerăm: Romgaz S.A, Electrica Serv S.A, Transelectrica S.A, Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord S.A. De asemenea, s-a procedat similar şi în cazul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, […] Ministerul Afacerilor Interne […], Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Banca Naţională a României“, au mai precizat reprezentanţii ANI.

Demersul vine în contextul în care, în ultima vreme, la nivelul multor companii de stat influenţa politică este tot mai vizibilă şi ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte gestionarea marilor companii de stat, listate la Bursă, pe criterii transparente.

Articolul complet aici.