Greva cadrelor medicale se suspendă. Temporar şi condiţionat

Greva generală din spitale încetează după ce comisiile de specialitate din Parlament au dat undă verde pentru măriri salariale în domeniu. Dacă plenul nu-şi dă însă girul pe aceste majorări, greva se va relua săptămâna viitoare.
Pichetare , protest la Ministerul Sănătăţii organizat de Federaţia SANITAS
Pichetare , protest la Ministerul Sănătăţii organizat de Federaţia SANITAS (Epoch Times România)

Federaţia Sanitas a decis, marţi, suspendarea grevei generale din spitale, după ce liderilor sindicali li s-a promis că majorările salariale vor trece de Parlament săptămâna viitoare, relatează News.ro.

Greva va fi reluată însă dacă majorările salariale decise în comisiile parlamentare nu vor fi aprobate luni, a precizat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.

Reamintim că greva încetează după ce comisiile de muncă şi buget din Camera Deputaţilor au adoptat, marţi, raportul la Legea de adoptare a OUG 20/2016, prin care aprobă majorări salariale în sănătate şi educaţie, în medie cu 15%.

”Ieri şi astăzi cele două comisii reunite au votat în totalitate amendamentele Federaţiei Sanitas care rezolvă problemele ridicate de noi. Ţinând cont de faptul că întâmplător sau nu azi dimineaţă s-a declanşat codul roşu de intervenţie pe cutremur, adică toate unităţile sanitare sunt implicate (...), fiind solidari şi cu suferinţele prin care din păcate au trebuit să treacă pacienţii români în aceste două zile de grevă generală şi având angajamentul ferm al tuturor parlamentarilor cu care am vorbit că luni dimineaţă se va întruni plenul care va valida şi vota amendamentele Federaţiei Sanitas, consultându-mă cu colegii mei, cu comitetul de grevă, sunt în măsură să vă spun că la acest moment suspendăm temporar acţiunile de protest până la o dată pe care o să v-o comunicăm, până la o dată până la care vom avea răspunsul care ni s-a promis în plenul Parlamentului. (...) Suntem îngrijoraţi de pacienţi, suntem îngrijoraţi de acest cod roşu. Şi totuşi eu cred că cei care ne-au promis că vor rezolva aceste inechităţi, adică amendamentele la Ordonanţa 20, se vor ţine de cuvânt”, a declarat, ulterior votului, Marius Sepi.

Mai amintim că amendamentele vizând creşteri salariale pentru cadrele sanitare, pentru personalul didactic, nedidactic şi auxiliar din învăţământ şi pentru angajaţii caselor naţionale de asigurări de sănătate au fost adoptate în pofida avertismentelor ministrului Muncii, care a arătat că acestea vor avea un impact bugetar mare.

La rândul său, premierul Cioloş a avertizat astăzi că măririle salariale votate pe bandă rulantă de parlamentari în ultima vreme au un impact bugetar de 9 miliarde de lei, iar asta poate duce fie la creşterea deficitului, fie la reducerea investiţiilor.