Grevă de avertisment în spitale. Asistenţii au încetat lucrul pentru două ore

Internările şi operaţiile care nu au caracter de urgenţă au fost amânate, timp de două ore, în această dimineaţă, asistentele şi asistenţii medicali fiind în grevă de avertisment.
Pichetare , protest la Ministerul Sănătăţii organizat de Federaţia SANITAS
Pichetare , protest la Ministerul Sănătăţii organizat de Federaţia SANITAS (Epoch Times România)

Criza din sistemul sanitar se acutizează. Asistenţi medicali din toate spitalele sunt în grevă de avertisment, miercuri, timp de două ore, internările şi operaţiile care nu sunt urgente fiind amânate până la ora 10.00. Greva de astăzi este doar o prefigurare a ceea ce va urma dacă cererile sindicaliştilor nu vor fi soluţionate - greva generală în data de 31 octombrie.

De altfel - potrivit prim-vicepreşedintelui Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, care protestează la Spitalul Floreasca din Capitală, alături de aproximativ 100 de sindicalişti - singura scandare în timpul grevei de avertisment va fi „grevă generală”, relatează news.ro

"Angajaţii care şi-au încheiat tura s-au adunat în curtea spitalelor. Din păcate, până acum cererile noastre nu au fost rezolvate", a declarat Sepi.

În ceea ce priveşte greva generală din 31 octombrie, potrivit lui Sepi, Federaţia Sanitas, care are aproximativ 100.000 de membri, a strâns circa 69.000 de semnături în favoarea declanşării acestei ultime forme de protest care a fost precedată de pichetarea mai multor ministere, a Parlamentului, precum şi de o grevă japoneză în urmă cu o săptămână.

Concret, sindicaliştii acuză că din ordonanţele nr. 20/2016 şi nr. 43/2016, în baza cărora au fost crescute salariile unor categorii de bugetari, au fost omişi personalul TESA din domeniul sanitar, personalul din asistenţa socială, unităţi medico-sociale, Direcţii de Sănătate Publică, creşe şi medicină şcolară şi cer "corectarea" acestor inechităţi.

De asemenea, Sanitas cere reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, precum şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic.

Dar cea mai stringentă solicitare vizează acceptarea plăţii sporurilor la nivelul anului 2016, şi nu 2009, pentru personalul care are acest drept. Cerem adoptarea de urgenţă a revendicărilor noastre, altfel în 31 octombrie va fi grevă generală în sănătate. În plus, susţinem orice acţiune a pacienţilor care atenţionează cu privire la lipsa medicamentelor", a precizat Sepi.