Grindeanu, chemat să susţină înfiinţarea Muzeului Victimelor Comunismului la Fortul 13 Jilava

Liberalul Ovidiu Raeţchi i-a transmis o scrisoare deschisă premierului Sorin Grindeanu, în care i-a solicitat să susţină realizarea unui muzeu al Victimelor Comunismului la Fortul 13 Jilava, inclusiv în memoria bunicului său, deţinut politic în vremea comuniştilor.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

Premierul Sorin Grindeanu trebuie să susţină înfiinţarea unui muzeu al Victimelor Comunismului la Fortul 13 Jilava şi salvarea acestui spaţiu esenţial pentru recuperarea memoriei luptătorilor anticomunişti, a solicitat luni, în cadrul unei scrisori deschise, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi.

Liberalul a subliniat că Fortul 13 Jilava se află într-o stare avansată de degradare, riscă să se prăbuşească şi investiţii de zeci de mii de euro realizate în acel spaţiu s-ar pierde.

Vă prezentăm mai jos scrisoarea lui Raeţchi:

"Crearea unui muzeu al Victimelor Comunismului reprezintă o obligaţie a actualei clase politice – obligaţie care a fost amânată nepermis de mult. Lipsa voinţei politice şi orgoliile partidelor care au dorit să îşi asume paternitatea acestui proiect au împiedicat realizarea sa, chiar dacă au trecut 27 de ani de la Revoluţie. Voi lansa în dezbatere publică o iniţiativă legislativă prin care propun ca fostul penitenciar Fortul 13 Jilava să treacă din administrarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în administrarea Ministerului Culturii şi transformarea sa în muzeu, pe care vă rog să o susţineţi.

În întreaga Europă, astfel de locuri - precum Fortul 13 Jilava - au fost reabilitate şi deschise publicului larg pentru a nu lăsa uitarea să se aştearnă peste suferinţele militanţilor anticomunişti, aşa cum este cazul lui Corneliu Coposu. Fortul 13 de la Jilava trebuie salvat şi intervenţia pentru reabilitarea sa trebuie să se realizeze rapid: acesta se află într-o stare avansată de degradare şi riscă să se prăbuşească. Investiţii de zeci de mii de euro realizate deja pentru reabilitarea Fortului 13 se vor pierde, la care se adaugă eşecul recuperării unui spaţiu esenţial pentru recuperarea memoriei victimelor comunismului.

Sunt convins că înţelegeţi importanţa recuperării şi salvării Fortului 13 – un simbol al totalitarismului în România - în condiţiile în care aţi declarat că şi bunicul dvs. a fost încarcerat pe vremea comuniştilor după ce a fost condamnat la închisoare pentru "uneltire împotriva orânduirii". De aceea vă rog să susţineţi ridicarea unui Muzeu al Victimelor Comunismului. Este un proiect care a fost amânat de prea multe ori.

Domnule premier Sorin Grindeanu, este certitudinea mea că datorăm realizarea unui muzeu al Comunismului tuturor victimelor dictaturii comuniste care şi-au găsit sfârşitul sau au îndurat suferinţe cumplite în acea vreme. Sper să găsesc în dumneavoastră un partener în realizarea acestui proiect."