Grup chinez prodemocratic speră în nominalizarea la premiul Nobel a unui avocat chinez orb

Poză din 28 martie 2005 înfăşiţându-l pe activistul orb pentru drepturile omului, Chen Guangcheng (R) împreună cu soţia şi fiul său Chen Kerui în locuinţa sa din satul Dondshigu, provincia Shandong.
Poză din 28 martie 2005 înfăşiţându-l pe activistul orb pentru drepturile omului, Chen Guangcheng (R) împreună cu soţia şi fiul său Chen Kerui în locuinţa sa din satul Dondshigu, provincia Shandong. (STR / AFP / Getty Images)

Un grup chinez care pledează pentru democraţie şi-a exprimat dorinţa de a-l nominaliza pe Chen Guangcheng pentru Premiul Nobel pentru Pace, conform unor declaraţii recente.

Chen este un avocat de drepturile omului orb aflat în prezent în arest la domiciliu în provincia Shandong. Povestea lui a atras atenţia recent, când starul hollywoodian, Christian Bale, a încercat să-l viziteze cu o echipă de filmare CNN, ce a filmat ulterior cum Bale a fost gonit şi atacat de către gardienii chinezi.

Comitetul Naţional al Partidului Democraţiei din China, un grup cu sediul la New York, care ţine legătura cu activiştii pentru democraţie din China, a anunţat pe 10 ianuarie că intenţionează să organizeze un efort global pentru a-l nominaliza pe Chen pentru Premiul Nobel pentru Pace. Grupul vrea să atragă atenţia internaţională cu privire la cazul lui Chen şi în cele din urmă să-i obţină libertatea.

"În situaţii extrem de dificile, Chen face presiuni să îmbunătăţească situaţia drepturilor omului în China. Noi nu suntem orbi, dar nu îndrăznim să ne apărăm drepturile. Chen a avut de suferit persecuţii severe. Acţiunile sale sunt pline de curaj", a declarat unul dintre susţinătorii săi, Li Hongkuan, care a condus anterior Reference News (Da Cankao), un serviciu informativ de ştiri despre ştiri interzise în China, care a fost ulterior închis, într-un interviu cu Televiziunea New Tang Dynasty (NTD). Li este stabilit în SUA.

Chen Guangcheng şi-a pierdut vederea când era tânăr. El a învăţat singur dreptul şi a început să pledeze pentru cei asupriţi şi abuzaţi. În 2006 a fost condamnat la 4,5 ani de închisoare pentru expunerea violenţei folosite de oficialii oraşului Linxi din provincia Shandong pentru a impune Chinei politica copilului unic. După ce a fost eliberat din închisoare în 2010, Chen, soţia şi fiica lui au fost puşi sub un arest strict la domiciliu.

"Dacă Chen îşi vedea doar de propria sa afacere, el ar fi dus o viaţă confortabilă. Dar el a ales să-i ajute pe cei care suferă din cauza politicii copilului unic", a relatat Li. "Există numeroase astfel de cazuri în provincia Shandong. Lumea are nevoie de oameni ca Chen Guangcheng".

Eforturile lui Chen au atins o coardă sensibilă în China. Unii oameni au luat atitudine faţă de arestul său la domiciliu prin iniţierea unei campanii "vizitaţi-l pe Chen". Ei au fost întâmpinaţi cu bătăi.