Grup de drepturile omului condamnă expunerea corpurilor prizonierilor chinezi executaţi

Cadavre plastinate în expoziţia organizată de Gunther von Hagens, Los Angeles
Cadavre plastinate în expoziţia organizată de Gunther von Hagens, Los Angeles (GABRIEL BOUYS / AFP / Getty Images)

Afişarea publică a cadavrelor provenite de la prizonieri chinezi executaţi în cadrul unei expoziţii din provincia Ontario, Canada merită o investigaţie penală şi medico-legală, potrivit grupului pentru drepturile omului, Choose Humanity, relatează The Canadian Press.

Choose Humanity a declarat că expoziţia de cadavre "Bodies Revealed" găzduită de Niagara Falls, Ontario, poate încălca legea.

”Suntem îngrijoraţi că prezentatorul acestei expoziţii nu are nicio formă de consimţământ pentru expunerea cadavrelor”, a declarat Joel Chipkar, purtătorul de cuvânt al Choose Humanity.

”Dacă nu există consimţământul ca aceste cadavre să fie expuse, atunci cadavrele sunt expuse ilegal în Canada”, a adăugat acesta.

În expoziţie sunt prezentate cadavre întregi şi părţi ale acestora – cât şi fetuşi expuşi în uterele mamelor – care au trecut printr-un proces cunoscut sub numele de plastinaţie pentru a prezerva corpurile pentru o perioadă lungă de timp. Aceste corpuri sunt expuse în diferite poziţii, unele fără piele sau cu muşchii jupuiţi.

Prezentatorii susţin că expoziţia oferă o imagine fascinantă şi educaţională a corpului uman.

Premier Exhibitions, cu sediul în Atlanta, nu a răspuns cererii de a comenta plângerea.

Totuşi, o notă de pe website-ul galeriei confirmă că ”rămăşiţele” provin de la cetăţeni chinezi ”primiţi iniţial” de poliţia chineză.

”Biroul Chinez de Poliţie poate primi cadavre din închisorile chineze. Premier nu poate verifica în mod independent că rămăşiţele umane pe care le vedeţi nu sunt ale acelor persoane care au fost încarcerate în închisorile chineze”, se notează în disclaimer.

”Premier se bazează numai pe reprezentările partenerilor săi chinezi şi nu poate verifica independent că acestea nu aparţin persoanelor executate în timp ce erau încarcerate în închisorile chineze”.

Choose Humanity – care are scopul să dezvăluie încălcările drepturilor omului din China, inclusiv cele împotriva Falun Gong – afirmă că disclaimerul pur si simplu nu este suficient.

Chipkar a explicat că donarea de organe tinde să fie un taboo cultural în China, astfel fiind foarte improbabil ca populaţia chineză să-şi dea aprobarea pentru donarea corpurilor lor. Cadavrele afişate ar putea proveni de la prizonieri de conştiinţă executaţi, a declarat acesta.

Într-o plângere trimisă medicului legist şef din Ontario şi obţinută de Canadian Press, avocatul grupului Joel Étienne solicită o investigaţie privind circumstanţele deceselor.

”Avem membri ai organizaţiei clienţilor mei, care au rude ce au fost deţinute, torturate şi ucise în China”, se notează în solicitare.

”Prin ADN, am putea fi capabili să depistăm dacă unele din aceste victime sunt sau nu rude directe ale unora dintre clienţii mei”.

Dirk Huyer, medic legist şef al provinciei Ontario, a declarat, vineri, că potrivit legii provinciale, nu are nicio autoritate să dea curs plângerii, aşa cum s-a solicitat, deoarece decesele au avut loc în afara provinciei canadiene.

”Nu avem autoritatea să preluăm cadavrele şi de aceea nu pot efectua nicio autopsie”, a declarat Huyer.

Étienne a declarat că ar putea fii, de asemenea, o infracţiune a Codului Penal legată de ofensarea cadavrelor şi cere autorităţilor să împiedice ieşirea cadavrelor din Canada.

Poliţia din Niagara Falls a declarat că nu a fost informată despre această situaţie.

Câteva jurisdicţii din întreaga lume au interzis astfel de expoziţii datorită incertitudinilor legate de provenienţa cadavrelor. Astfel, Hawaii şi Franţa le-au interzis în 2009, iar Israelul a închis o astfel de expoziţie în 2012.

O expoziţie similară, a companiei Body Worlds din Germania, a avut câteva expoziţii de acest fel în oraşele canadiene, în ultimii nouă ani, inclusiv în Toronto, Montreal, Vancouver şi Edmonton. Aceştia însă susţin că se bazează pe ”generozitatea donatorilor” care au cerut să le fie incluse corpurile în expoziţii.