Grup de hackeri atacă conturile de Twitter şi YouTube ale comandamentului militar american

(photos.com)

Hackeri care susţin că lucrează în numele grupului Statul Islamic au preluat luni controlul asupra conturilor de Twitter şi YouTube ale Comandamentului Militar american din Orientul Mijlociu (Centcom). Pentagonul a suspendat conturile şi a declarat că aparent nu au fost compromise materiale clasificate.

Grupul de hackeri, care îşi spune CyberCaliphate, pare să fie acelaşi grup investigat de FBI pentru hackuirea website-urilor sau feed-urilor de Twitter ale mai multor entităţi media în cursul lunii trecute, incluzând un post de televiziune din Maryland şi un ziar din New Mexico.

Oficialii americani ai apărării au declarat luni că au menţinut contactul cu FBI-ul şi că intruziunile anterioare ale grupului de hackeri au ridicat întrebări în legătură cu faptul dacă hackerii au vreo legătură cu militanţii Statului Islamic, care sunt atacaţi în Irak şi Siria de forţele americane şi ale coaliţiei.

FBI-ul a declarat că investighează atacurile asupra conturilor de Twitter şi YouTube ale Centcom şi colaborează cu Pentagonul pentru a determina amplitudinea incidentului.

Contul de Twitter al Centcom a fost umplut cu ameninţări de genul “Soldaţi americani, venim!”. Alte postări păreau să listeze nume, numere de telefon şi adrese de email ale personalului militar precum şi slide-uri în PowerPoint şi hărţi.

Majoritatea materialelor erau etichetate “FOUO”, ceea ce înseamnă “Doar Pentru Utilizare Oficială”, dar niciun material nu părea să fie clasificat sau să conţină informaţii sensibile, sugerând că hackerii nu au divulgat materiale secrete.

Atacul a afectat doar conturile de Twitter şi YouTube, care sunt găzduite pe servere de Internet comerciale şi care nu au o legătură directă cu Departamentul Apărării. Centcom a declarat că reţelele sale operaţionale şi militare nu au fost compromise, dar oficialii au anunţat că se vor lua măsuri legale în cazul publicării de informaţii personale pe contul de Twitter compromis.

Unul dintre documente părea să conţină mai multe slide-uri create de Laboratorul Lincoln al Institutului de Tehnologie din Massachusetts, un centru de cercetare şi dezvoltare finanţat pe cale federale şi care se concentrează pe securitatea naţională. Slide-urile păreau să descrie aşa zise scenarii pentru conflicte în Coreea de Nord şi China. Nu este clar de unde provin documentele sau cât de multe informaţii au fost furate ţinând cont că acestea erau vechi de aproximativ un an.

Oficialii Pentagonului sunt în contact cu Twitter şi YouTube pentru a se asigura că parolele militare şi alte forme de securitate pentru astfel de website-uri publice sunt adecvate.

Tweeturile hackerilor au apărut la scurt timp după ce Comandamentul militar a postat propriile sale tweeturi despre SUA şi naţiunile partenere care continuă să atace Statul Islamic în Irak şi Siria şi după ce au publicat un tweet care conţinea un raport ce susţinea că Franţa va trimite un portavion pentru a contribui la această luptă.

Hackerii au mai postat pe pagina compromisă de Twitter şi următoarea ameninţare: “V-am spart parolele şi dispozitivele personale şi ştim totul despre voi. Nu veţi cunoaşte mila, infidelilor. Statul Islamic este deja aici, suntem în calculatoarele voastre, în fiecare bază militară.”

Câteva videoclipuri ale militanţilor Statului Islamic au fost postate pe pagina de YouTube a Centcom, aparent prezentând operaţiuni şi explozii militare.

Armata americană a suspendat conturile de Twitter şi YouTube ale Centcom. Nu este pentru prima dată când au fost hackuite website-uri şi conturi ale guvernului american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe