Grupuri fondate de George Soros, sindicate, guverne europene - iritate de achiziţionarea companiei Twitter de către Elon Musk

Elon Musk
Elon Musk (Peter Parks / AFP / Getty Images)

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a devenit ţinta organizaţiilor de stânga după ce a anunţat planurile de a cumpăra platforma Twitter pentru a promova libertatea de exprimare.

CEO-ul Tesla a cerut, pe 3 mai, o investigaţie asupra grupurilor care au îndemnat companiile, într-o scrisoare, să boicoteze Twitter dacă Musk inversează practicile de moderare a conţinutului companiei de social media, la o săptămână după ce a ajuns la un acord pentru achiziţionarea platformei.

„Cine finanţează aceste organizaţii care doresc să vă controleze accesul la informaţii? Să investigăm...”, a scris Musk, pe Twitter, pe 3 mai. „Lumina soarelui este cel mai bun dezinfectant”.

Răspunsul lui Musk a venit după ce presa mainstream din SUA a raportat despre scrisoarea (pdf) semnată de peste douăzeci de organizaţii de stânga.

"Interesant. Mă întreb dacă cei care finanţează aceste organizaţii sunt pe deplin conştienţi de ceea ce fac organizaţiile”, a scris Musk a doua zi ca răspuns la un articol din Daily Mail.

Articolul, care a fost transmis şi de contul lui Musk, a dezvăluit că „angajaţii lui George Soros, Clinton şi Obama şi guvernele europene sunt în spatele campaniei anti-Musk” care a îndemnat marile corporaţii să boicoteze Twitter după achiziţia lui Musk.

Organizaţiile au trimis scrisoarea unor companii mari, inclusiv Coca-Cola, Apple, Kraft şi Disney, cerându-le să-şi retragă contractele de publicitate cu Twitter dacă Musk nu respectă reguli specifice. Aceste reguli includ menţinerea unei interdicţii pentru personalităţile publice şi politicienii care au fost îndepărtaţi de pe platformă.

Fundaţia Black Lives Matter Network, NARAL Pro-Choice America, Women’s March, Media Matters for America şi GLAAD au fost printre organizaţii.

Potrivit scrisorii, entităţile au avertizat că „în calitate de agenţi de publicitate majori pe Twitter, compania dumneavoastră riscă asocierea cu o platformă care amplifică ura, extremismul, dezinformarea în materie de sănătate şi conspiraţioniştii”.

Twitter riscă să se transforme într-o „mlaştină a dezinformării” sub conducerea lui Musk, au declarat aceştia.

Articolul din Daily Mail a susţinut că „‘grupuri finanţate din bani negri’ precum Fundaţia pentru Societatea Deschisă a lui George Soros, ONG-uri fondate de foşti angajaţi ai administraţiilor Clinton şi Obama, donatori bogaţi democraţi şi fundaţiile de familie ale acestora, sindicate şi guvernele ale unor naţiuni europene”, susţin aceste organizaţii.

Scrisoarea a fost semnată de 26 de grupuri conduse de Accountable Tech, Media Matters for America şi UltraViolet.

Printre semnatarii scrisorii se numără Access Now, o organizaţie non-profit creată în 2009 cu scopul de a apăra şi extinde drepturile civile digitale ale oamenilor din întreaga lume. Grupul, pe site-ul său, se opune preluării Twitter de către Elon Musk.

Peste 60% din finanţarea organizaţiei provine de la guverne şi agenţii de dezvoltare, potrivit site-ului său.

Biroul de Externe al Germaniei, agenţia guvernamentală suedeză Sida, Global Affairs Canada, Ministerul Olandez al Afacerilor Externe au fost printre cei mai mari donatori ai organizaţiei anul trecut.

Fundaţiile pentru o Societate Deschisă, controlate de George Soros sunt, de asemenea, un donator major al grupului.

Accountable Tech, un alt semnatar al scrisorii, este un grup din Washington cofondat de Nicole Gill, o militantă politică şi fondatoare a Marşului Fiscal din 2017, care a organizat demonstraţii în toată ţara în 2017 pentru a-l presa pe fostul preşedinte Donald Trump să-şi publice declaraţiile de taxe şi impozite.

Gill a fondat Accountable Tech în mai 2020 împreună cu Jesse Lehrich, un fost purtător de cuvânt al campaniei prezidenţiale din 2016 a lui Hillary Clinton. Lehrich este şi nepotul lui David Axelrod, fost consilier principal al preşedintelui Barack Obama, potrivit articolului Daily Mail.

„Giganţii reţelelor sociale ne erodează realitatea consensuală şi împing democraţia către prăpastie”, afirmă organizaţia pe site-ul său.

Media Matters for America, un cosemnatar al scrisorii, este un organ de supraveghere a presei fondat în 2004 de David Brock, un fost reporter de investigaţie de dreapta care a devenit liberal. Brock a fost descris de Time Magazine în 2015 drept „unul dintre cei mai influenţi agenţi din Partidul Democrat”.

UltraViolet, un alt semnatar al scrisorii, este un grup de advocacy pentru femei fondat în 2012. Organizaţia progresistă nonprofit se descrie ca „o comunitate puternică şi în creştere rapidă care cuprinde oameni mobilizaţi pentru a lupta împotriva sexismului şi pentru a crea o lume mai incluzivă”.

Potrivit articolului din Daily Mail, grupul este susţinut de mai multe sindicate, inclusiv AFL-CIO şi Federaţia Americană a Profesorilor, precum şi de numeroase fundaţii de familie, cum ar fi Fundaţia NoVo înfiinţată de fiul investitorului miliardar Warren Buffett.

Access Now, Accountable Tech, Media Matters for America şi UltraViolet nu au răspuns imediat solicitărilor Epoch Times pentru comentarii.

Criticii sunt îngrijoraţi că Musk ar permite discursului instigator la ură şi dezinformării dăunătoare să înflorească pe platforma de socializare.

Musk, totuşi, se întreabă dacă sponsorii care finanţează aceste grupuri sunt pe deplin conştienţi de ceea ce fac.

Miliardarul a recunoscut, pe 27 aprilie, într-o postare, că atacurile împotriva lui „vin tumultos şi rapid”, dar mai ales „din stânga, ceea ce nu este o surpriză”.

Musk a ajuns pe prima pagină a ziarelor lansând luna trecută o ofertă de preluare pentru Twitter. Pe 25 aprilie, Twitter a acceptat propunerea miliardarului de achiziţie a acţiunilor cu 54,20 de dolari pe acţiune în numerar, care a ridicat capitalizarea companiei la aproximativ 44 de miliarde de dolari. Acordul este de aşteptat să fie încheiat în acest an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii