Grupuri taiwaneze condamnă recoltarea de organe din China

Coperta cărţii recent publicate "Organele Statului". Publicarea acestei cărţi a ajutat la creşterea presiunii asupra regimului chinez de a recunoaşte şi de a pune capăt atrocităţii de recoltare forţată de organe pe viu.
Coperta cărţii recent publicate "Organele Statului". Publicarea acestei cărţi a ajutat la creşterea presiunii asupra regimului chinez de a recunoaşte şi de a pune capăt atrocităţii de recoltare forţată de organe pe viu. (The Epoch Times)

La 27 februarie, Baroul Taipei a găzduit o masă rotundă, ca răspuns la cartea recent publicată "Organele Statului", care discută abuzul transplanturilor regimului chinez.

Ulterior, Baroul Taipei a emis o declaraţie publică prin care condamnă implicarea Partidului Comunist Chinez (PCC) în prelevarea fortata de organe - un lucru nemaifăcut înainte de un barou.

Declaraţia solicită regimului chinez să elibereze toţi prizonierii de conştiinţă şi solicită guvernului taiwanez şi altor guverne să pună în aplicare o legislaţie care să interzică utilizarea transplantului de organe care provin din surse ilicite.

Cu o invitaţie de la Asociaţia Internaţională de Îngrijire pentru Transplanturile de Organe din Taiwan, coeditorul cărţii "Organele Statului", avocatul pentru drepturile omului David Matas, a mers în Taiwan pentru a vorbi despre programul PCC de recoltare fortata de organe pe viu de la prizonierii executaţi şi de la prizonierii de conştiinţă, în special de la practicanţii Falun Gong. Discuţiile sale sunt parte dintr-un efort de demarare a procesului de formare a legislaţiei în acest domeniu, în Taiwan.

Recent, politicianul australian David Shoebridge a prezentat un amendament la un proiect de lege care ar incrimina primirea de organe traficate. Experţii au considerat că ar fi imediat relevant pentru China, având în vedere utilizarea pe scară largă de către aceasta a prizonierilor ca banca vie de organe.

Baroul Taipei, cel mai mare barou din Taiwan, a găzduit discuţia. David Matas, autorul canadian şi avocat de drepturile omului, precum şi fostul ministru al Cabinetului Canadian şi procuror al Coroanei David Kilgour, au participat alături de alţi experţi şi legislatori.

Comitetul Baroului Taipei pentru Drepturile Omului, cu aprobarea de la membrii consiliului de administraţie al baroului, au lansat o declaraţie în care condamnă comportamentul PCC. Se aşteaptă ca declaraţia să ajute la deschiderea drumului pentru o legislaţie ulterioară.

Domnul Weng Kuo-Yen, avocat şi preşedinte al Comitetului Baroului Taipei pentru Drepturile Omului, a declarat: "În mod special noi nu dorim să vedem oamenii din Taiwan care călătoresc în China continentală pentru transplanturi de organe, că devin în acest mod coparticipanţi în întreprinderea criminală a PCC, cea de recoltare ilegală de organe".

David Matas şi David Kilgour, coautori ai cărţii "Recoltarea Sângeroasă", au investigat peste 50 de primitori de organe, inclusiv din Taiwan, care au mers în China pentru transplanturi de organe. Citând din lucrarea la care este coautor, David Kilgour precizează: "Încă patru seturi de rinichi au fost încercate, până când setul cu numărul 8 de rinichi a funcţionat, rinichii au fost compatibili. El se simte bine acum, dar vă puteţi imagina că opt fiinţe umane, probabil practicanţi Falun Gong, cel puţin unii dintre ei, au fost ucişi, omorâţi dacă preferaţi...".

Avocatul pentru drepturile omului David Matas a declarat: "China urmează din nou pentru Evaluarea Periodică Universală, în octombrie, în acest an. Îndemnăm guvernele să continue să ridice această problemă şi vă îndemn şi pe voi să ridicaţi această problemă, să cereţi guvernului Chinei să ofere transparenţă, trasabilitate, responsabilitate, pentru a explica sursa organelor".

La 25 februarie, Matas le-a precizat ascultătorilor Radio Internaţional Taiwan că, deşi multe schimbări au avut loc de la expunerea, de acum şapte ani, a recoltării de organe condusă de PCC, crima de recoltare de organe continuă, iar un efort global pentru a-i pune capăt este necesar.

Taiwan-ul trece în prezent prin inspecţii pentru Raportul Statal privind Drepturile Omului, iar declaraţia Baroului Taipei a fost trimisă mai multor organizaţii pentru drepturile omului. Cu toate acestea, Beijingul face presiuni asupra Baroului Taipei, potrivit avocatului Theresa Chu, purtătorul de cuvânt al Grupul de Avocaţi pentru Drepturile Omului al Falun Gong.

Chu a declarat că "nimic mai mult decât o coală de hârtie A4 a pus Beijing-ul pe marginea prăpastiei. Cred că Baroul nostru are putere. Mai mult de 80% dintre pacienţii din Taiwan au beneficiat de organe din China continentală. Aceasta este o problemă imensă. Dacă nu dispunem de o legislaţie adecvată, în calitate de profesionişti juridici, nu ne-am făcut datoria".

La discuţii au participat mulţi avocaţi, iar medici din Israel şi Malaezia au criticat abuzul de transplant din China. De asemenea, au participat şi fostul preşedinte al Baroului Taipei, Yu Mei-nu, şi legislatorul din Taiwan, Huang Wen-ling. Mai mulţi dintre experţii prezenţi la adunarea recentă a Baroului Taipei vor participa, de asemenea, la un alt simpozion internaţional găzduit de Departamentul de Sănătate din Taiwan, la 28 martie, pentru a sublinia şi mai mult importanţa legislaţiei împotriva recoltării abuzive de organe.

Asociaţia Internaţională de Îngrijire a Transplanturilor de Organe din Taiwan a ţinut, de asemenea, un forum cu Kilgour, Matas şi alţii în calitate de vorbitori. La încheierea forumului, a fost lansată o declaraţie cu recomandări, sugerând că Taiwan-ul ar trebui să mărească numărul de donatori voluntari şi să adopte sancţiuni penale pentru beneficiarii de organe traficate.