Guineea: epidemie de febră hemoragică, 29 de decese din 49 de cazuri

(photos.com)

Un focar de febră hemoragică virală care a lovit Guineea a ucis 29 de persoane din cele 49 de cazuri raportate, a declarat Ministerul Sănătăţii care a anunţat tratament gratuit pentru toţi pacienţii admişi în centrele de izolare.

"Începând cu 9 februarie 2014, ţara noastră s-a confruntat cu cazuri de febră hemoragică în unele prefecturi din Guineea şi în special provincia de sud-est din Nzerekore, o provincie caracterizată de întinderi mari de pădure şi Conakry. Până în prezent, au fost raportate 49 de cazuri de boli febrile, inclusiv 29 de decese", a declarat ministrul Sănătăţii, colonelul Rémy Lamah, într-o declaraţie lansată prin serviciul de comunicaţii al preşedinţiei din Guineea.

"Aceste cazuri au fost înregistrate în prefecturile Guéckédou, Macenta, Kissidougou şi Conakry. Aceasta boală se caracterizează prin febră, diaree, vărsături,oboseală şi uneori sângerare", a declarat ministrul.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Sakoba Keita, testele de laborator efectuate în Franţa pentru a încerca să se identifice virusul până în prezent nu au produs rezultate concludente.

Alternativa ar fi prezenţa unui virus între Ebola şi febra Marburg, cauzat de agenţi patogeni foarte asemănători, ambii situaţi printre cei mai virulenţi şi cei mai cunoscuţi care pot afecta oamenii.

Boala care este cauzată de actuala epidemie „se transmite în principal de la o persoană bolnavă la o persoană sănătoasă şi, de asemenea, de la obiectele contaminate care aparţin persoanelor bolnave sau moarte. ( ... ) Consumul de carne de la animale infectate "poate" să fie, de asemenea, o sursă de contaminare", a declarat ministrul Lamah.

Ca răspuns la epidemie au fost luate o serie de măsuri, inclusiv " tratament gratuit pentru toţi pacienţii din centrele de izolare", "recensământul tuturor persoanelor care au avut contacte directe cu pacienţii care au murit şi cele cu semne ale bolii”.

Guvernul invită persoanele să fie vigilente şi să ia măsuri adecvate de prevenire. Sunt solicitate serviciile de sănătate să ia toate măsurile necesare pentru a ţine sub control epidemia şi să raporteze orice caz suspect autorităţilor de sănătate.