Gulnara Karîmova, prinţesa Uzbekistanului, otrăvită

Afirmaţii uimitoare au fost făcute ieri de surse din cadrul serviciilor secrete uzbeke, conform cărora fiica fostului dictator Islam Karîmov ar fi murit “otrăvită”.
Gulnara Karimova pe 13 septembrie 2010 în Tashkent, Uzbekistan
Gulnara Karimova pe 13 septembrie 2010 în Tashkent, Uzbekistan (Yves Forestier/Getty Images)

Ştirile senzaţionale despre fosta miliardară Gulnara Karîmova – care aparent s-a aflat sub arest la domiciliu de când tatăl ei a înlăturat-o din viaţa politică din 2013 – nu au putut fi confirmate imediat.

În urmă cu mai multe luni s-a raportat că Gulnara Karîmova, în vârstă de 44 de ani, a fost închisă într-un spital psihiatric, în timp ce alte rapoarte au susţinut că aceasta se află sub arest la domiciliu. Un alt raport a sugerat că locuia în exil în Israel.

Karîmova a fost împiedicată să participe la funeraliile tatălui ei în Samarkand în luna septembrie, iar prietenii au devenit tot mai îngrijoraţi de soarta ei.

Afirmaţiile privind otrăvirea Gulnarei au loc în contextul unei campanii prezidenţiale şi aceste zvonuri ar putea fi văzute ca un truc murdar pentru a stânjeni autorităţile.

Un website de ştiri din Asia Centrală a susţinut că o sursă anonimă din Serviciul de Securitate Naţională al Uzbekistanului (SNB) le-a declarat că Gulnara a murit în capitala Taşkent în 5 noiembrie.

“Conform sursei, aceasta a participat personal la înmormântare şi a decis să discute telefonic, fiind îngrijorată de soarta copiilor ei”, a susţinut raportul de ştiri. “El [sursa] susţine că fiul [Gulnarei], Islam şi fiica ei, Iman, au rămas în Taşkent într-o situaţie precară”, potrivit raportului.

Anterior se bănuia că Islam, în vârstă de 24 de ani, ar fi locuit în exil în Londra.

Autorităţile uzbeke nu au făcut comentarii cu privire la afirmaţiile care sugerează că Gulnara Karimova a fost îngropată într-un cimitir din Taşkent în noaptea “otrăvirii” ei şi că mormântul a fost ulterior “făcut una cu pământul” cu un buldozer.

O sursă din biroul preşedintelui interimar Shavkat Mirziioiev – care este favorizat să-i succeadă lui Karîmov la funcţia de preşedinte al ţării după alegerile din 4 decembrie – a refuzat să răspundă întrebărilor legate de fiica fostului lider uzbek.

“Persoana care a discutat cu noi a declarat că este improbabil că va apare vreodată o declaraţie despre Gulnara dată de conducerea statului”, a susţinut un website de ştiri al opoziţiei.

Galima Bukharbaieva, redactorul website-ului, care trăieşte în exil, a declarat: “Am discutat personal cu sursa. Am obţinut informaţia în urmă cu o săptămână şi în tot acest timp am încercat să o verificăm. Aş dori ca informaţia să nu fie adevărată din cauza gravităţii situaţiei”.

Ea a precizat: “Sursa noastră a declarat că Islam, fiul Gulnarei, a fost păcălit că mama lui s-a simţit foarte rău şi s-a întors în Taşkent (din Londra).

“Astfel, aparent, el este aici împreună cu sora sa, şi putem doar face speculaţii ce se va întâmpla cu ei”.

“Sursa noastră a declarat că îngrijorarea faţă de situaţia incertă a copiilor Gulnarei a fost principalul motiv pentru care ne-a sunat. Nu ştiu dacă sursa a încercat să intre în contact cu alte organizaţii media”.

Reţelele sociale au cerut autorităţilor uzbeke să dovedească faptul că Gulnara este în viaţă.

Raportul privind moartea Gulnarei pare să contrazică informaţiile unui activist pentru drepturile omului ce locuieşte acum în Uniunea Europeană, şi care a precizat că unele persoane cu care a ţinut legătura au zărit-o pe Gulnara “îmbrăcată în negru” şi plimbându-se singură în Taşkent.

“Din ceea ce ne spune sursa noastră, Gulnara este în viaţă şi am fost foarte surprins de faptul că Centre One răspândeşte zvonuri”, a declarat activistul.

Gulnara, care şi-a făcut studiile la Harvard şi are centura neagră la judo, a fost cea mai bogată femeie oligarh din fosta Uniune Sovietică, precum şi star pop, fotomodel, designer de modă, diplomat străin, moştenitoare a poziţiei tatălui său şi, în propriile sale cuvinte, “o frumuseţe exotică uzbekă”.