Günther Oettinger propune ca UE să aibă drept de “veto” pentru a bloca investiţii chineze în infrastructură

Comisarul european pentru buget, Günther Oettinger.
Comisarul european pentru buget, Günther Oettinger. (Florian Gaertner/Photothek/Getty Images)

Comisarul UE pentru buget, Günther Oettinger, a făcut duminică propunerea ca blocul european să aibă dreptul să respingă acorduri de infrastructură finanţate de chinezi, în cazul în care se consideră că acestea nu servesc intereselor comune ale UE, potrivit Deutsche Welle.

Propunerea a fost făcută la o zi după ce Italia a semnat Iniţiativa Centura şi Drumul (ICD) a Chinei, un proiect de infrastructură ambiţios care a generat temeri în multe dintre capitalele Uniunii Europene.

Oettinger a declarat grupului de presă german Funke Media că liderii UE ar trebui să ia în considerare introducere dreptului de veto al Uniunii pentru blocarea proiectelor de infrastructură finanţate de regimul chinez, sau să ia în calcul cerinţa ca proiectele respective să primească iniţial consimţământul Comisiei Europene.

De asemenea, Oettinger a declarat că, uneori, statele membre ale UE nu iau în considerare într-o manieră potrivită interesele naţionale şi europene.

În “Italia şi în alte ţări europene, infrastructura de importanţă strategică – precum reţele de energie, căi ferate pentru trenuri de mare viteză sau porturi – nu se mai află în mâinile europenilor, ci în mâinile chinezilor”, a precizat oficialul UE.

“Extinderea legăturilor de transport între Europa şi Asia este în sine un lucru bun – cât timp nu sunt periclitate autonomia şi suveranitatea Europei”, a adăugat Oettinger.

Heiko Maas critică Italia

Remarcile lui Oettinger au avut loc după criticile lansate de ministrul german de Externe, Heiko Maas, la adresa acordului de infrastructură încheiat de Italia cu statul comunist chinez.

În cadrul unei ceremonii ce a avut loc sâmbătă la Roma, Italia s-a alăturat oficial Iniţiativei, devenind prima ţară din grupul G7 care a făcut acest pas. Acordul semnat cu Beijingul include investiţii chineze în valoare de 7 miliarde de euro în porturile strategice italiene Genova şi Trieste. De asemenea, au fost încheiat alte acorduri în domeniile energetic, al oţelului şi al gazoductelor.

“Ţările care consideră că pot face afaceri inteligente cu chinezii vor fi surprinse când se vor trezi că ajung să fie dependente”, a declarat Maas într-un interviu cu publicaţia germană Welt Am Sonntag.

Eforturile profitabile pe termen scurt vor produce în curând un gust amar, a adăugat el.

ICD este un program major de comerţ şi infrastructură în cadrul căruia Beijingul a făcut investiţii majore în porturi, drumuri, aeroporturi şi căi ferate în Asia, Africa şi unele zone ale Europei.

De când a fost lansat în 2013, ICD a creat nemulţumiri că aceasta generează datorii imense, guvernele rămânând îndatorate Beijingului. Unele naţiuni, precum Malaezia, au renunţat la intenţia de a se alătura proiectului.

La rândul ei, UE şi-a exprimat temerile că proiectele de construcţii chineze utilizează practici de afaceri neadecvate, în care majoritatea firmelor implicate sunt susţinute de guvernul comunist. De asemenea, UE critică faptul că Beijingul forţează firmele străine să renunţe la secrete comerciale pentru a putea face afaceri în interiorul Chinei.

Vineri, la un summit UE, blocul a declarat că pregăteşte propria strategie pentru a contracara influenţa Beijingului, numind China un “rival sistemic”.

În plus, în urmă cu peste o săptămână, Parlamentul European şi-a exprimat “profunda îngrijorare” în ceea ce priveşte riscurile la adresa securităţii cibernetice care decurg din reţelele 5G dezvoltate de companii chineze, potrivit Rainews. Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat în Strasbourg: “Sunt un susţinător al suveranităţii europene. În ceea ce priveşte încercarea Chinei de invadare prin intermediul porturilor, infrastructurilor şi reţelelor din Europa şi Italia, mi se pare ciudat că cei care susţin că sunt suverani îşi ridică mâinile şi se predau invaziei chineze”.

Dar Italia nu este singura ţară europeană interesată de colaborarea cu statul comunist chinez. Polonia, Grecia, Portugalia şi Ungaria au semnat de asemenea unele acorduri bilaterale cu China.