Guvernatorul Californiei instituie votul universal prin poştă ca obligatoriu

Guvernatorul statului California, Gavin Newsom 3 martie 2021
Guvernatorul statului California, Gavin Newsom 3 martie 2021 (John Fredricks/The Epoch Times)

Guvernatorul statului California, Gavin Newsom, a semnat, luni, o lege care face ca votul prin poştă să fie permanent în California. Iniţiativa survine după ce a fost folosită la alegerile prezidenţiale din 2020 şi a fost menţinută la alegerilor care au avut loc în această lună.

Guvernatorul democrat a semnat Legea nr. 37 a Adunării, care solicită acum statului să trimită buletinele de vot cu plicuri de returnare preplătite tuturor alegătorilor la alegerile desfăşurate la nivelul statului şi la concursurile locale.

„Pe măsură ce statele din ţara noastră continuă să adopte legi nedemocratice de suprimare a alegătorilor, California creşte accesul alegătorilor, extinde opţiunile de vot şi susţine integritatea şi transparenţa alegerilor”, a spus Newsom.

Newsom a declarat că oficialii din California „au luat măsuri fără precedent pentru a se asigura că toţi alegătorii au posibilitatea să voteze în timpul pandemiei şi astăzi facem aceste măsuri permanente după participarea record la alegerile prezidenţiale din 2020”.

Măsura a fost susţinută şi de secretarul de stat al Californiei, Shirley Weber, de asemenea membru al Partidului Democrat, care a spus că măsura va „extinde permanent accesul” prin buletinele de vot prin poştă.

„Votarea prin poştă a crescut semnificativ participarea alegătorilor eligibili”, a spus Weber. „Alegătorilor le plac opţiunile privitoare la returnarea buletinului de vot prin poştă, cu casetă securizată la un centru de vot sau la o secţie de votare tradiţională. Cu cât mai mulţi oameni participă la alegeri, cu atât democraţia noastră este mai puternică şi cu atât avem mai multă siguranţă că alegerile reflectă voinţa oamenilor din California”.

Noua lege intră în vigoare în ianuarie şi cere ca buletinele de vot să fie trimise prin poştă tuturor alegătorilor începând din iunie 2022.

Criticii votului prin poştă - inclusiv fostul preşedinte democrat Jimmy Carter - care a emis un raport în urmă cu câţiva ani în care evidenţiază potenţialul pericol - spun că practica duce la fraudă. Cu toate acestea, Carter a susţinut ideea buletinelor de vot universale prin poştă din cauza pandemiei de anul trecut.

Totuşi, un raport al lui Carter şi al fostului secretar de stat James Baker publicat în 2005 (pdf) avertiza că „buletinele de vot pentru alegători absenţi rămân cea mai mare sursă de potenţiale fraude electorale” în Statele Unite, menţionând că practica este „vulnerabilă în mai multe moduri”.

„Cetăţenii care votează acasă, la căminele de bătrâni, la locul de muncă sau în biserică sunt mai susceptibili la presiune ... sau la intimidare”, se spune în raport.

Raportul a folosit drept exemplu la alegerile pentru primăria din Miami din 1997, care au dus la 36 de arestări pentru fraudă electorală. După renumărarea voturilor, rezultatul a fost inversat.

Anul trecut, parlamentarii din California au adoptat o lege care mandatează oficialii electorali să trimită buletinele de vot alegătorilor activi şi înregistraţi pentru alegerile prezidenţiale din cauza pandemiei. Potrivit biroului secretarului de stat, aproximativ 86% dintre voturi au fost exprimate prin poştă în 2020.