Guvernul Dăncilă contestă la CJUE caracterul obligatoriu al MCV şi apără Secţia pentru investigarea magistraţilor

Viorica Dancila
Viorica Dancila (Epoch Times România)

Guvernul Dăncilă contestă caracterul obligatoriu al rapoartelor MCV şi apără Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), despre care susţine că ar avea rolul de a proteja magistraţii de DNA, în punctul de vedere trimis Curţii de Justiţie a UE (CJUE) de către agentul guvernamental Radu Canţăr, în cadrul procesului deschis de mai multe asociaţii ale magistraţilor din România împotriva modificărilor aduse legilor Justiţiei şi Secţiei Speciale, relatează G4Media.ro

Guvernul îşi fundamentează pledoaria pe concluziile controversate ale Inspecţiei Judiciare, conduse de şi mai controversatul Lucian Netejoru, concluzii în care se vorbeşte despre mii de dosare cu magistraţi instrumentate de DNA, fără să precizeze însă că cele mai multe dintre ele erau simple plângeri soluţionate cu clasare. De altfel, aceasta este şi retorica folosită de PSD când susţine secţia: DNA-ul ar fi deschis mii de dosare pentru a-i pune sub presiune pe magistraţi. Merită însă precizat că DNA a arătat că a monitorizat, în realitate, doar 166 magistraţi. Cât despre Inspecţia Judiciară, aceasta a fost adesea acuzată că odată intrată sub "bagheta" lui Netejoru, al căruia mandat la şefia IJ a fost prelungit prin OUG, acţionează ca un buzdugan al puterii împotriva magistraţilor incomozi.

Punctul de vedere al Guvernului trimis CJUE este din iunie 2019, anterior ultimului raport MCV din 22 octombrie 2019 care recomandă desfiinţarea Secţiei Speciale, însă ulterior raportului din 2018 care recomandă suspendarea aplicării deciziei politice de înfiinţare a SIIJ.

Trebuie menţionat şi faptul că punctul de vedere semnat de Radu Canţăr conţine paragrafe identice cu propunerile trimise CJUE de către şefa CSM, Lia Savonea, şi se bazează pe datele Inspecţiei judiciare conduse de Lucian Netejoru.

Mai mult, agentul guvernamental la CJUE, Radu Canţăr, ar fi consiliat de profesionişti ai dreptului, susţinători ai modificărilor PSD-ALDE la legile Justiţiei, precum magistraţii asistenţi de la CCR, Marieta Safta şi Karoly Benke, au explicat pentru g4media.ro surse judiciare.

Articolul integral poate fi citit aici