Guvernul marionetă din Hong Kong mai arestează un redactor şef al ziarului închis Apple Daily

“Nu vor fi învingători la sfârşitul acestei revoluţii dar vă rugăm să fiţi martori la ea”
“Nu vor fi învingători la sfârşitul acestei revoluţii dar vă rugăm să fiţi martori la ea” (May James/HKFP)

Guvernul marionetă din Hong Kong a arestat, miercuri dimineaţă, un fost redactor-şef al ziarului Apple Daily, una dintre puţinele voci pro-democraţie care rămăseseră în centrul financiar din Asia de sud-est, după ce regimul comunist de la Beijing a început să limiteze drepturile şi libertăţile.

Într-un comunicat, poliţia a anunţat arestarea unui fost redactor-şef, în vârstă de 51 de ani, pentru „colaborare secretă cu forţele străine”, infracţiune prevăzută în noua lege de aşa-zisă securitate naţională pe care Partidul Comunist Chinez a impus-o asupra oraşului.

Persoana arestată este, potrivit AFP, Lam Man-chung. El este al nouălea angajat al Apple Day care a fost arestat în baza noii legi, considerată o modalitate legală prin care regimul comunist va putea acorda pedepse cu închisoarea - inclusiv pe viaţă - dizidenţilor şi activiştilor anti-comunişti

După arestarea mai multor persoane responsabile ale publicaţiei - inclusiv a patronului, magnatul Jimmy Lai - şi îngheţarea bunurilor, Apple Daily a fost constrâns să-şi suspende activitatea după 26 de ani de existenţă, publicând pe 24 iunie ultimul număr, după ce guvernul din Hong Kong a anunţat îngheţarea conturilor sale.

Lam a fost redactorul-şef al acestei ultime ediţii.

Proprietarul publicaţiei, magnatul Jimmy Lai, în vârstă de 73 de ani, este în prezent în detenţie şi a fost inculpat şi el în baza legii de aşa-zisă securitate naţională, fiind învinuit de colaborare cu forţe străine.

Jimmy Lai este cunoscut pentru poziţia sa anti-comunistă, fiind unul dintre cei mai mari finanţatori ai mişcării pro-democraţie.