Guvernul olandez îşi depune demisia pe fondul unui scandal legat de alocaţiile pentru copii

Premierul olandez Mark Rutte.
Premierul olandez Mark Rutte. (Andreas Rentz / Getty Images)

Guvernul olandez, condus de premierul Mark Rutte, a demisionat pe fondul unui scandal legat de subvenţiile pentru îngrijirea copiilor.

Rutte - care conduce Partidul Popular Conservator pentru Libertate şi Democraţie, ca parte a unei coaliţii de guvernământ formată din patru partide - a demisionat în urma unei reuniuni a cabinetului.

Într-o declaraţie, Rutte a menţionat:

„Considerăm că dacă întregul sistem a eşuat, trebuie să ne asumăm cu toţii responsabilitatea şi acest lucru s-a finalizat prin demisia întregului cabinet prezentată regelui."

El a adăugat că va continua să lucreze pentru a compensa părinţii afectaţi.

Celelalte partide din conducerea Olandei au cerut ca Rutte să plece după ce o anchetă a etichetat gestionarea defectuoasă drept un deceniu de „nedreptate fără precedent”.

Raportul a constatat luna trecută că aproximativ 10.000 de familii au fost obligate să ramburseze zeci de mii de euro subvenţii după ce au fost acuzaţi în mod greşit de fraudă.

Acest lucru a dus la cazuri de şomaj, faliment şi divorţuri.

Potrivit oficiului fiscal, multe dintre familii au fost vizate în funcţie de originea lor etnică sau de dublă naţionalitate.

Orlando Kadir, avocat pentru aproximativ 600 de familii care asistă un proces împotriva politicienilor, a declarat că oamenii au fost vizaţi „ca urmare a selecţiei etnice a unor birocraţi care au ales nume străine”.

Anterior, s-au alocat 500 de milioane de euro (445 milioane de lire sterline) pentru a compensa aproximativ 20.000 de familii.

Alegerile parlamentare din Olanda urmează să aibă loc la 17 martie, iar guvernul actual se aşteaptă să rămână până atunci, ca interimar.

Se aşteaptă ca Rutte să-şi conducă partidul la urne, sondajele sugerând că va câştiga cele mai multe locuri şi poziţia de lider pentru a forma următoarea coaliţie.

Lodewijk Asscher a renunţat deja la funcţia de lider al Partidului Olandez al Muncii.

Deşi nu se află în actuala coaliţie, el fusese implicat într-un guvern anterior.

Demisia cabinetului Rutte, trimisă Regelui Willem-Alexander, declanşează prima criză guvernamentală a Olandei din 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe