Guvernul Ponta 3 a trecut de Parlament. PDL va ataca hotărârea la CCR

Parlamentul României, Şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor   reunită pentru votul de investire a noului guvern Ponta 3. În imagine, Victor Ponta
Parlamentul României, Şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor reunită pentru votul de investire a noului guvern Ponta 3. În imagine, Victor Ponta (Epoch Times România)

Guvernul Ponta a trecut de Parlament marţi, fiind votat de 346 de parlamentari, în timp ce 192 de parlamentari au votat "împotrivă". Numărul minim de parlamentari necesar pentru validare era de 288.

"Mâine voi îndrepta confuziile. Îmi doresc foarte mult ca procedurile constituţionale să fie finalizate, iar România, de mâine, să aibă un guvern stabil. Acest guvern are programul cu care am candidat în 2012, nu persoanele sunt importante, ci proiectele cu care am candidat. Sper să găsesc cu preşedintele acea procedură prin care mâine să avem un guvern stabil. Blaga, într-un mod jalnic, a depus o contestaţie anunţată de Băsescu duminică, la televizor. Când ai 346 de voturi "pentru" susţinerea Guvernului, trebuie să respecţi democraţia, că aceasta e regula în care funcţionează o societate democratică. Acest şir de şicane... până la urmă cine plăteşte nota? Oamenii!", a declarat Ponta.

Parlamentarii au votat secret cu bile asupra proiectului de hotărâre privind modificarea structurii şi a compoziţiei politice a Guvernului României. PSD a introdus în proiect articolul potrivit căruia Guvernul şi-a asumat programul de guvernare al USL, astfel că angajamentele din acest program au fost preluate şi asumate de formaţiunile politice care compun şi susţin actualul Guvern.

Victor Ponta a declarat că speră ca noul Guvern să înceapă să funcţioneze în mod normal de miercuri, adăugând că îl va contacta în acest sens pe preşedintele Traian Băsescu şi că este dispus ca, în şedinţa de guvern de miercuri, să adopte măsuri pentru a evita orice confuzii legate de programul de guvernare.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, marţi, o scrisoare premierului Victor Ponta prin care îl somează că se impune ca, anterior aprobării de către Parlament a propunerilor de modificare în Guvern, să ceară aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare, care să fie în raport cu noua componenţă a Guvernului. Acesta a precizat că având în vedere nou structură a guvernului este de natură a produce „o fractură puternică” a votului acordat de către cetăţeni care au încredinţat USL mandatul de a forma Guvernul.

Traian Băsescu susţine că în cazul în care Ponta va menţine programul USL care în prezent nu mai există consimte la „delegitimarea Guvernului României”.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga a subliniat că dacă Parlamentul va da vot favorabil cabinetului Ponta 3 fără ca guvernul să-şi asume răspunderea pentru un nou program de guvernare, grupurile parlamentare PDL vor ataca hotărârea Parlamentului la Curtea Constituţională.

Blaga a afirmat că prin semnarea protocolului între PSD şi UDMR, s-a modificat programul de guvernare, ceea ce este un motiv de contestare a cabinetului Ponta 3.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne