Guvernul pregăteşte super imunitate pentru miniştri. Noi speranţe pentru inculpaţii din dosarul Belina - surse

În februarie 2017, CCR decidea că procurorii nu pot ancheta oportunitatea şi legalitatea actelor normative (OUG), dar nu s-a pronunţat în ceea ce priveşte actele administrative (HG) emise de miniştri. Această "scăpare" urmează să fie corectată de Codul Administrativ, care le va conferi super imunitate miniştrilor.
Paul Stănescu
Paul Stănescu (Ziarul de Olt)

Miniştrii ar putea căpăta super-imunitate odată cu intrarea în vigoare a Codului Administrativ. Anunţat în vară de fostul ministru al Dezvoltării, Sevil Shhaideh, proiectul de act normativ a intrat pe circuitul avizării, urmând să fie adoptat de Guvern în perioada următoare, iar succesorul lui Shhaideh, Paul Stănescu, a păstrat în proiectul de Cod prevederile care le oferă miniştrilor imunitate sporită, au declart surse politice pentru Hotnews.

“Aprecierea necesitaţii şi oportunitatea emiterii actelor administrative ale miniştrilor aparţine exclusiv acestora şi nu pot face obiectul controlului altor autorităţi”, se prevede în proiect.

Acest principiu este enunţat de două ori în proiectul de Cod Administrativ, care, dacă va fi adoptat în Guvern, urmează să fie trimis Parlamentului ca proiect de lege.

La articolul 50 din proiectul de Cod, referitor la răspunderea miniştrilor, se arată la alineatul (2): “Aprecierea necesitaţii şi oportunitatea emiterii actelor administrative ale Guvernului aparţine exclusiv membrilor Guvernului.”, arată Hotnews.

Ideea este reluată şi mai explicit la articolul 57, alineatul (5) stipulând că: “Aprecierea necesitaţii şi oportunitatea emiterii actelor administrative ale miniştrilor aparţine exclusiv acestora şi nu pot face obiectul controlului altor autorităţi”.

Potrivit specialiştilor consultaţi de Hotnews, cele două articole din proiectul de act normativ putea opera şi pentru trecut ca o dezincriminare, în funcţie de interpretarea instanţelor. Astfel, miniştrii anchetaţi în dosarul Belina au o şansă în plus să scape de dosare

Articolul integral poate fi citit aici

Reactii: "Liviu Dragnea vrea să interzică, prin lege, DNA să ancheteze cazul Belina. Asta e o culme a excesului de putere!", comenteză, pe Facebook, deputatul USR Adrian Claudiu Prisnel vestea despre intenţia Guvernului de a adopta un Cod Administrativ cu astfel de bombă în el.

"Hotnews scrie că în şedinţa de Guvern de mâine ar putea fi adoptat noul Cod Administrativ care prevede că aprecierea necesităţii şi oportunităţii emiterii actelor administrative (HGurile) nu poate face obiectul controlului altor autorităţi (http://bit.ly/2hMym9o).

Or, DNA cercetează tocmai împrejurările în care au fost adoptate HGurile care au trecut insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea publică exclusivă a statului în proprietatea Consiliului Judeţean Teleorman. Da, e vorba de acele HGuri care modificau geografia României pentru Liviu Dragnea.

Un alt articol plasează răspunderea administrativă, civilă sau penală, după caz, la funcţionari. Potrivit specialiştilor consultaţi de Hotnews, miniştrii anchetaţi în dosarul Belina ar putea să scape de dosare", adaugă Prisnel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne