Guvernul PSD-PNL condus de Ciucă, învestit de Parlament într-o şedinţă cu scandal şi cu protestatari la uşă

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă

UPDATE. Noul Guvern PSD-PNL-UDMR, condus de generalul Nicolae Ciucă, a fost învestit de Parlament într-o şedinţă cu scandal la dezbateri şi cu protestatari rezist supăraţi la uşa sălii de plen care strigau la portavoce.

S-au înregistrat 318 voturi "pentru" şi 126 "împotrivă".

Şeful PNL, Florin Cîţu, şi-a făcut apariţia pentru a vota, după ce a lipsit toată şedinţa, fiind luat chiar în derâdere de liderul AUR George Simion din această cauză.

"Vă mulţumesc celor care ne-au acordat votul de încredere şi celor care nu ni l-au acordat. Ne-am asumat o răspundere foarte mare. Vom face tot ce este posibil să avem în centru cetăţeanul român şi să facem tot ce e cu putinţă să depăşim aceste probleme din cauza crizei COVID", a declaraţi Nicoale Ciucă.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

* * *

UPDATE. Şeful deputaţilor PSD Alfred Simonis a venit la tribună pentru a ataca USR.

"Mărturisesc că nu intenţionam să iau cuvântul, pentru că am considerat că USR e atât de mic încât nu merită să mai fie luat în seamă, însă s-au spus câteva lucruri complet neadevărate care necesită răspunsuri. Doamna Violeta Alexandru, am înţeles că sunteţi foarte nemulţumită că PSD se aplaudă cu PNL şi invers, totuşi nu pot să nu îmi amintesc că aţi fost învestită într-un Guvern Orban cu voturile PSD şi nu păreaţi nici dvs. şi nici dl Orban prea deranjaţi.

I-am auzit vorbind pe cei de la USR despre rezultatul alegerilor care a fost aruncat la gunoi. Voi aţi aruncat în inauarie 2020 rezultatul alegerilor pentru că noi am câştigat alegerile şi noi trebuia să fim la guvernare. Voi aţi aruncat la gunoi rezultatul alegerilor, v-am auzit vorbind de ambiţie fără raţiune, oare nu asta se numeşte când te agăţi de funcţia de preşedinte al Senatului când ai doar 10 la sută şi cei care vor să te schimbe 80? Oare asta nu e ambiţie fară raţiune?", a declarat Simonis.

De asemenea, Simonis i-a acuzat pe cei de la USR că au lăsat oamenii să moară în ambulanţe în faţa spitalelor, să explodeze preţurile la energie.

* * *

UPDATE. Senatoarea Diana Şoşoacă a lansat critici la adresa Guvernului PSD-PNL şi a acuzat că a fost impusă o dictatură, iar românii urmează să fie vaccinaţi forţat în case de "o armată de 90.000 de afgani".

"Nu m-aş fi gândit niciodată că PSD şi cu PNL vor reuşi vreodată să guverneze împreună, de fapt suntem în geometria neeuclidiană, două paralele se întâlnesc la un punct infinit, pentru că suntem în geometria hiperbolică în care literatura lui Kafka poate fi transpusă în pragul realităţii.

Dle general Ciucă, într-o cu totul altă situaţie sanitară, poate ar fi fost bine un pic de dictatură militară aici prin Parlament dar, în condiţiile unei dicataturi sanitare, să avem şi dictatură militară, nu mă mai gândesc decât la proiectul lui Arafat cu armata lui de 90.000 de afgani şi imigranţi care va intra peste noi în case şi ne va vaccina obligatoriu.

Mai mult decât atât, avem un ministru desemnat pentru Justiţie pe care l-am întrebat cum va rezolva problema judecătorilor care au contracte cu serviciile secrete interne şi externe. Pe bune, de 30 de ani nu ştiţi cum funcţionează justiţia şi cine comandă dosare?", a transmis Şoşoacă.

De asemenea, Şoşoacă a mai criticat faptul că în guvern este o singura "doamnă", a asigurat-o pe Gabriela Firea de respectul ei şi a anunţat-o că o să îi facă o vizită.

Senatoarea a ameninţat cu proteste masive dacă se adoptă certificatul verde şi se va impune vaccinarea obligatorie, invocând dreptul la nesupunere civică.

"În momentul în care veţi avea paşaportul verde, sau poate instituiţi paşaportul kaki, şi veţi impune vaccinarea obligatorie, vă spun că eu personal voi scoate cât de mulţi oameni pot în stradă, şi George Simion cred că va face la fel şi veţi avea parte de cea mai mare nesupunere civică. Eu zic să vă dea Dumnezeu mintea de pe urmă. Eu nu voi vota acest guvern în condiţii de dictatură sanitară, numai de dictatură militară nu avem nevoie. Dacă veţi încerca să ne obligaţi la vaccinare şi veţi intra peste noi în case atunci să ştiţi că avem dreptul să ne apărăm viaţa în legitimă apărare", a precizat Şoşoacă.

* * *

UPDATE. Din partea AUR a mai vorbit şi Claudiu Târziu, care s-a declarat împotriva unui guvern condus de un militar, susţinând că acest lucru transmite un semnal alarmant populaţiei.

"Cu cine suntem în război, pentru cine coborâm armata din pod? Amata a fost pe străzi la începutul pandemiei cu taburi şi arme de luptă, armata a fost pusă responsabilă de vaccinarea românilor, deja credibilitatea ei e în suferinţă. Un general în fruntea ţării este un semnal de alarmă, românii se vor întreba dacă e gata cu democraţia", a afirmat Claudiu Târziu.

De asemenea, Târziu l-a criticat pe preşedintele Iohannis, susţinând că acesta este "naşul" noii coaliţii, că e absent din viaţa publică şi ar fi trebuit să fie deja demis.

Claudiu Târziu a subliniat că AUR nu poate gira Guvernul impus azi românilor.

* * *

UPDATE. Fosta şefă a Senatului Anca Dragu, de la USR, a criticat programul de guvernare, catalogându-l drept incoerent şi slab şi a susţinut că scopul PNL şi PSD nu e de a întări statul de drept şi de a dezvolta ţara, ci de a-şi împărţi banii publici.

"Vă mărturisesc că în cei peste 20 de ani de activitate, ca economist, am parcurs multe programe de guvernare în România şi Europa, nu îmi amintesc să fi văzut un program atât de slab. (...)

Avem de-a face cu o punere în scenă a două partide care promovează modelul statului capturat pentru a pune mâna pe o parte cât mai mare de ciolan şi a împărţi banii din PNDL şi PNRR", a declarat Anca Dragu.

* * *

UPDATE. La rândul său, fosta şefă PNL Bucureşţi Violeta Alexandru i-a rugat pe "toţi colegii care au coloană vertebrală să se uite bine la ce fac".

"Voiam să vă spun privindu-vă în ochi şi cu toată sinceritatea. Cred că aţi uitat că politica este despre onoare şi cuvânt, când îi spui omului că PSD e ciuma roşie, e cel ce a distrus România şi oamenii ţi-au dat votul pentru acest lucru, ceea ce faci acum e minciună, ai minţit, şi eu nu sunt parte din această minciună.

La fel a făcut PSD, a înjurat PNL şi acum face alianţă cu PNL-ul. Aţi trădat, asta e trădare! Să ştiţi că nu toţi suntem la fel, nu e totul despre bani, de aruncat cu bani în stânga şi în dreapta spunând că faci investiţii. Electoratul ştie că dincolo de banii aruncaţi în stânga şi în dreapta, contează cuvântul. I-aţi minţit, dragi colegi liberali, pe români şi acest lucru vă costă, pentru că şi-au pierdut încredrea în guvernarea de dreapta.

Mă uităm la Florin Roman cum îl aplaudă pe dl preşedinte Ciolacu, această imagine o să îmi rămână multă vreme. Mă uitam la colegii liberali şi le spuneam: vă place cum, la fiecare frază, vorbeşte despre PSD, nu despre guvern, PSD e alături de antreprenori, de oameni, iar liberalii aplaudau.

Nu suntem toţi la fel, există ceva ce banii publici nu vor putea cumpăra niciodată, coloana vertebrala, respect pentru cuvântul dat. Sunt un om care a stat în stradă, în frig, împotrivă dlui Grindeanu. Bode aplauda când PSD ţinea discurs. Firea, care îi spunea preşedintelui Iohannis că nu este un om normal pentru că nu are copii, primeşte acum, culmea, Ministerul Familiei. Am fost în piaţă, am stat în frig. Îi rog pe toţi colegii care au coloană vertebrală să se uite bine la ce fac", a precizat Violeta Alexandu.

* * *

UPDATE. Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a criticat ce s-a întâmplat în ultimul an, luptele pentru putere, în special cele din sânul PNL, şi a susţinut că acum e un guvern cu o majoritate care se preocupă de probleme concrete, nu de chestii abstracte, care nu interesează pe nimeni.

"Avem o guvernare stabilă, niciodată în 25 de ani nu m-aţi auzit spunând asta. Este o guvernare care abordează problemele reale ale României, pandemia, deşertificarea, criza alimentară care va urma, chestiuni pe care mulţi se fac că nu le văd, preocupându-se de chestiuni care nu interesează naţia română", a declarat Varujan Pambuccian, care a mai susţinut că ţara a ajuns într-o situaţie jalnică.

* * *

UPDATE. Liderul senatorilor UDMR a transmis că România are nevoie de un Guvern stabil, "care conduce ţara cum trebuie, nu prin decizii haotice şi pripite".

* * *

UPDATE. Liderul AUR George Simion l-a ironizat pe şeful PNL, Florin Cîţu, şi a acuzat o dictatură a lui Iohannis.

"Unde e Cîţu, unde e micuţul? Poate intră în depresie. Poate este cu dl Iohannis, l-a trimis la pătuţ. Domnilor de la PNL, ce s-a întamplat? Dacă aveţi demnitate, puneţi bila neagră în urna cu albe şi invers.

Invit paralmentarii PNL să ni se alăture, că vom face opoziţie la dictatura lui Klaus Iohannis. Nici vouă nu vă place dictatura lui Iohannis, nu vă place nici dvs., dle Fenechiu", a transmis George Simion.

De asemenea, acesta le-a cerut parlamentarilor să semneze pentru suspendarea lui Iohannis.

* * *

UPDATE. Fostul şef USR Dan Barna a avut un discurs devastator la adresa PNL.

De asemenea, liderul USR l-a felicitat pe şeful PSD, Marcel Ciolacu.

"Încep prin a vă felicita pentru achiziţe, nu e uşor să convingi echipa câştigătoare să arunce pe geam, senin, rezultatul alegerilor şi să se încoloneze senin în spatele dvs. Aţi reuşit ce nici Iliescu n-a reuşit, să scoată PNL-ul din istorie şi să vi-l agăţaţi la butonieră. E prima oară când PNL, de bună voie şi nesilit de nimeni, predă guvenarea", a declarat Barna.

De asemenea, Dan Barna şi-a exprimat regretul că preşedintele Iohannis lipseşte de la această "cumetrie tristă", susţinând că Iohannis trebuia să fie la botezul noului FSN.

"A dat a patra şansă PSD, o va da şi pe a cincea, a şasea, pentru că nu a fost o întâmplare, cum am crezut noi, ci ghinionul nostru. Pentru preşedintele Iohannis ţara este o plastilină pe care o modelează cum vrea el. Şi, oricum o prelucrează, rezultă tot PSD la guvernare", a afirmat Barna.

* * *

UPDATE. Liderul liberal Daniel Fenechiu a lansat un atac la adresa foştilor parteneri de guvernare de la USR.

"Nu aş fi crezut acum un an că o să intrăm la guvenare alături de PSD, nu am dorit aşa ceva. Aş vrea să îi spun lui Ciolacu că cei doi ani nu au fost pierduţi, România a fost guvernarată, însă i se trăgea frâna din propriul Guvern.

Partenerul de guvernare îi trăgea frâna.

Aritmetica parlamentară spune că azi singura soluţie pragmatică, responsabilă, înţeleaptă, e un Guvern de largă coaliţie, în vremuri grele e nevoie de un Guvern cu majoriate puternică", a precizat Daniel Fenechiu.

* * *

UPDATE. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut un discurs dur la adresa liderului PNL, Florin Cîţu, criticând în termeni grei modul în care ţara a fost guvernată în ultimii doi ani de dreapta politică.

Redăm în continuare, parţial, declaraţiile lui Ciolacu:

"România se află într-un punct critic, un moment în care deciziile pe care le luăm pot schimba direcţia ţării. Au fost doi ani pierduţi, de criză, instabilitate, doi ani în care milioane de români au fost abandonaţi de stat. Suntem într-un punct critic care necesită o decizie fundamentală.

PSD este cel mai responsabil şi stabil partid din România (aplauze), de aceea, PSD trebuie să facă o alegere în acest moment, iar alegerea era următoarea: vom continua să criticăm o guvernare ineficientă sau ne vom folosi priceperea şi experienţa pentru a opri prăbuşirea, a fi alături de oameni, români şi a stabiliza ţara. Am acceptat acum această provocare pentru că PSD nu fuge niciodată de responsabilitate.

Am venit cu medici de excepţie, specialişti care au fost în mediul privat, nu e timp de experienţe, trebuie să aplicăm măsurile PSD încă din prima zi, PSD ştie să guverneze. Am demonstrat-o întotdeauna, mai ales când am venit să reparăm dezastrul altor guvernări.

Le mulţumesc miniştrilor PSD pentru că au acceptat această provocare.

Eu cred că România are nevoie de un nou drum, în care statul are grijă de cetăţenii săi, în care munca e răsplătită, familiile cu copii sunt ajutate, un drum care să aducă beneficii tuturor, aşa ceva nu s-a mai întâmplat în România în ultimii 2 ani.

În pandemie, bogaţii s-au îmbogăţit şi mai mult iar statul şi-a pierdut responsabilitatea faţă de cei ce muncesc din greu, acest lucru trebuie să se schimbe. PSD intră la guvernare pentru a fi alături celor ce au luptat singuri până acum, bărbaţi, femei, taţi, bunici. E momentul să le arătăm românilor că pot avea o guvernarea care să lucreze pentru ei, nu doar pentru cei bogaţi şi privilegiaţi".

* * *

UPDATE. Şedinţa a fost condusă de liderul PSD, în noua lui calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, precum şi de Alina Gorghiu de la PNL. Premierul demis Florin Cîţu nu a fost la prezidiu şi nici nu a fost văzut în sală.

Anterior, reprezentanţii noului USL au semnat acordul politic în baza căruia vor guverna. Semnarea a avut loc în biroul lui Ciolacu, fără ca presa să aibă acces şi fără declaraţii, spre deosebire de momentul când PNL semna cu USR şi UDMR. Practic, în secretomanie, probabil pentru că liberalii, cărora PSD-ul le-a luat şi "banii de pe piept", neavând motive să se mândrească cu această alianţă.

Noul premier, Nicolae Ciucă, a ţinut o alocuţiune în care a vorbit despre stabilitate, investiţii necesare pentru ca România să se dezvolte, aceasta în condiţiile în care noul ministru de Finanţe a anunţat că ia bani de la ministere precum Transporturi şi Agricultură pe motiv că acestea nu au reuşit să angajeze banii pe care îi aveau. Totodată, Ciucă a ţinut să justifice mezalianţa cu PSD.

"Am văzut persoane care s-au arătat surprinse de alăturarea partidelor aflate azi la guvernare. Au fost mai preocupate să caute motivele care ne despart mai degrabă decât cele care ne unesc. Noi am trecut peste ce ne separă, şi am găsit ce ne uneşte. Am înţeles că mai presus de orice adversitate politică se află interesul oamenilor. Pandemia ne-a învăţat că timpul e preţios. Vrem să punem capăt situaţiei pe care ţara noastră o parcurge", a declarat Ciucă.

De asemenea, Ciucă l-a criticat, indirect, pe Florin Cîţu că a luat bani de la Ministerul Muncii să îi dea undeva.

Ciucă a mai vorbit despre importanţa PNRR, a promis dezvoltare şi rezolvare pentru criza preţurior din energie, lăudând colaborarea dintre Palament şi Guvern. De asemenea, viitorul premier a promis măsuri pentru românii din Disaposra. "Faţă de românii din diapora ne angajăm să menţinem un dialog deschis şi corect, să aplicam programe de investiţii cu implicarea tuturor", a susţinut Ciucă.

* * *

Senatorii şi deputaţii se reunesc în şedinţă comună, joi, începând cu ora 10.00, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Nicolae Ciucă.

Votul este secret, cu bile, şi trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.

După ce premierul desemnat va prezenta programul de guvernare şi lista de miniştri, vor avea loc dezbateri, urmate de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra programului şi întregii liste a Cabinetului.

Este nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari pentru ca Guvernul Ciucă să poată fi învestit.

Miercuri, miniştrii propuşi în Cabinetul Ciucă au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, toţi primind avize pozitive. Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.

Lista miniştrilor din Guvernul Ciucă:

- Prim-ministru: Nicolae Ciucă

- Vicepremier: Kelemen Hunor

- Vicepremier: Sorin Grindeanu

Miniştrii PSD:

- Ministerul Finanţelor: Adrian Câciu

- Ministerul Apărării: Vasile Dîncu

- Ministerul Transporturilor: Sorin Grindeanu

- Ministerul Muncii: Marius Budăi

- Ministerul Tineretului şi Familiei: Gabriela Firea

- Ministerul Culturii: Lucian Romaşcanu

- Ministerul Economiei: Florin Spătaru

- Ministerul Sănătăţii: Alexandru Rafila

- Ministerul Agriculturii: Adrian Chesnoiu

Miniştrii PNL:

- Ministerul Justiţiei - Cătălin Predoiu

- Ministerul Fondurilor Europene - Dan Vîlceanu

- Ministerul Energiei- Virgil Popescu

- Ministerul de Interne- Lucian Bode

- Ministerul de Externe- Bogdan Aurescu

- Ministerul Educaţiei - Sorin Cîmpeanu

- Ministerul Digitalizării - Florin Roman

- Ministerul IMM-urilor şi Turismului - Constantin Cadariu

Miniştrii UDMR:

- Ministerul Dezvoltării: Cseke Attila

- Ministerul Mediului: Tanczos Barna

- Ministerul Sportului: Eduard Novak

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne