Guvernul R. Moldova a instituit stare de alertă în sectorul de gaze naturale

Gazprom cere un preţ prea mare la gazele naturale, pe care R. Moldova nu îl poate accepta, a declarat Andrei Spînu.
(europaliberă.org)

Guvernul R. Moldova a instituit stare de alertă în sectorul de gaze naturale, iar Moldoelectrica foloseşte începând de miercuri, 13 octombrie, păcură din rezerva de stat, transmite Radio Europa Liberă.

Anunţul a fost făcut miercuri de ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spânu, după şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale.

Acesta a precizat că starea de alertă este necesară pentru pregătirea ajutorării populaţiei în condiţiile evoluţiilor îngrijorătoare de pe piaţa energetică.

Mai mult, Guvernul va veni cu măsuri compensatorii pentru consumatori casnici şi industriali şi va găsi fonduri pentru protejarea de şocul generat de scumpirea gazelor.

Citat de Radio Chişinău, ministrul a mai subliniat că se aşteaptă o majorare a preţului la gaze, dar nu cunoaşte încă în ce măsură, astfel că măsurile compensatorii vor fi luate în funcţie de tarife.

Andrei Spânu a notat că rezervele de păcură sunt suficiente pentru cel puţin o lună, iar compania Energocom a fost mandatată să achiziţioneze gaze din Ucraina şi România.

În ceea ce priveşte negocierile cu gigantul rus, Gazprom, Andrei Spânu a declarat că în prezent acesta cere un preţ prea mare, pe care Republica Moldova nu îl poate accepta.

Andrei Spânu va avea joi discuţii cu reprezentanţii Gazprom, inclusiv despre datoria regiunii transnistrene şi pachetul energetic trei, după care, a spus el, va reveni cu detalii.