Guvernul RM va compensa diferenţa de tarife dintre gazele naturale şi energia termică în perioada rece a anului

Guvernul Republicii Moldova
Guvernul Republicii Moldova (facebook.com/guvernul rm)

Consumatorii casnici vor fi sprijiniţi de Guvern, care va compensa diferenţa de tarife pentru consumul de gaze naturale şi energie termică, ca urmare a majorării costurilor respective. Cabinetul de miniştri de la Chişinău a aprobat miercuri, 17 noiembrie, avizul unic la acest proiect de lege.

Potrivit proiectului, Guvernul R. Moldova va compensa diferenţa de tarif pentru consumul de gaze în perioada noiembrie 2021- martie 2022, după cum urmează: pentru primii 50 metri cubi consumaţi, vor fi compensate 67% din diferenţa dintre preţul din luna de facturare şi cel din luna octombrie 2021, iar pentru următorii 100 metri cubi consumaţi – 50% din diferenţa respectivă. De aceste compensaţii vor beneficia circa 746 mii de consumatori casnici.

În ceea ce priveşte compensaţiile la energia termică, pentru prima gigacalorie consumată, Guvernul va compensa 67% din diferenţa dintre preţul din luna de facturare şi cel din luna octombrie 2021.

Pentru implementarea proiectului, în proiectul de lege privind modificarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 nr. 258/2020, sunt prevăzute circa 210 milioane lei şi concomitent în proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2022, circa 900 milioane lei.