Guvernul se angajează să evite abuzurile la tarifele la electricitate (revista presei spaniole)

Şeful guvernului regional catalan Artur Mas.
Şeful guvernului regional catalan Artur Mas. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

Companiile electrice provoacă Ministerul Industriei să convoace o altă licitaţie pentru stabilirea preţului la lumină, şeful executivului regional catalan, Artur Mas, îşi bate din nou joc de finanţe şi nu respectă ţinta de deficit, iar Papa Francisc l-a vizitat pe Benedict al XVI-lea, scriu marţi cele mai importante cotidiene spaniole. În plus, acestea semnalează şi faptul că în Catalonia guvernul interzice tăierea luminii în casele familiilor sărace, iar în urma controversatei reforme a legii avortului, 94% dintre întreruperile voluntare de sarcină ar rămâne în afara legii.

Companiile electrice provoacă Ministerul spaniol al Industriei să convoace o nouă licitaţie pentru stabilirea tarifelor pentru alimentarea cu energie electrică, însă Consiliul concurenţei evită să vorbească de 'manipularea preţurilor', scrie cotidianul El Pais, după ce ministrul spaniol al industriei, Jose Manuel Soria, a anunţat că va face o propunere ce urmează să fie aprobată vineri în şedinţa de guvern. În plan extern, cotidianul spaniol citat urmăreşte eliberarea din închisoare a celor care formează grupul Pussy Riot: acestea îşi înnoiesc sfidarea la adresa conducerii Rusiei şi fac un apel la boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci. 'Linia dintre libertate şi absenţa acesteia este foarte fină în Rusia', susţine una dintre ele, care au devenit acum active apărătoare ale drepturilor omului. Tinerele au atras atenţia că în închisorile ruse încă se află mulţi deţinuţi politici, mai arată cotidianul spaniol.

Artur Mas îşi bate joc de Cristobal Montoro, ministrul spaniol al finanţelor, şi încalcă din nou respectarea ţintei de deficit. Cotidianul El Mundo aminteşte că atunci când formaţiunea naţionaliştilor catalani - CiU - a ajuns la putere în 2010, şi-a marcat drept obiectiv prioritar corectarea deficitului bugetar lăsat de anterioara guvernare locală.

Cotidianul ABC scrie despre îmbrăţişarea de Crăciun a celor doi Papi: suveranul pontif l-a vizitat pe Benedict al XVI-lea pentru a se ruga împreună în ajunul Crăciunului. Papa emerit Benedict a glumit cu patriarhii estului şi a spus că 'acum sunt un călugăr care se ocupă cu rugăciunea'. Pe de altă parte, acelaşi cotidian spaniol scrie că guvernul va modifica actualul sistem, pentru a evita abuzurile în stabilirea preţului la lumină.

Guvernul regional catalan a interzis tăierea luminii în casele familiilor sărace, anunţă cotidianul La Vanguardia, după ce a fost aprobat decretul de lege care garantează alimentarea cu energie electrică şi gaze pe durata iernii. Măsura va ajuta familiile care au venituri de sub 7.900 de euro pe an, precizează cotidianul catalan citat. Acesta scrie de asemenea despre Pussy Riot, care îl sfidează pe Putin după ce au ieşit din închisoare. Cele două membre ale formaţiunii punk au declarat că îşi văd eliberarea drept 'un montaj' al preşedintelui rus pentru a-şi 'curăţa imaginea', 'o profanare' şi o 'farsă'.

Legea avortului pe care o demonizează PSOE (principala formaţiune din opoziţie) urmează Declaraţia drepturilor omului: deşi oamenii de ştiinţă susţin faptul că progresele medicinii reduc termenele în care un făt este considerat ca având viaţă, secretarul general al formaţiunii vorbeşte de 'regres' şi ameninţă cu 'agitaţii în stradă', scrie cotidianul La Razon.

Despre controverse legate de avort relatează şi cotidianul catalan El Periodico: 94% dintre întreruperile voluntare ale sarcinii ar rămâne în afara legii, întrucât peste 100.000 de femei au suportat avorturi în 2012 în termenele pe care acum le schimbă Partidul Popular. Medicii consideră că noua normă pune de fapt la îndoială diagnosticele prenatale şi fecundaţia artificială, mai arată publicaţia citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe