Guvernul socialist al Spaniei deschide un program pilot pentru săptămâna de muncă de 4 zile

Premierul spaniol Pedro Sanchez
Premierul spaniol Pedro Sanchez (Pedro Armestre/AFP/Getty Images)

Pe măsură ce corporaţiile meditează asupra viitorului muncii în era post-pandemică, economiştii spanioli s-au gândit la posibilitatea ca săptămâna de lucru de patru zile să fie unul dintre rezultatele permanente aduse de pandemie. În SUA, ofertele de locuri de muncă care impun o săptămână de lucru de patru zile au crescut de la începutul pandemiei, potrivit Zip Recruiter, arată un articol Zerohedge.

Will Stronge, director de cercetare la Autonomy, o companie de software, a afirmat: "Săptămâna de patru zile prinde avânt. Pentru marea majoritate a firmelor, reducerea programului de lucru este un obiectiv complet realist."

Acum, după ce unii miliardari cunoscuţi precum Jack Ma au salutat săptămâna de lucru de şase zile pe săptămână drept „vitală pentru succesul pe termen lung”, unele ţări şi companii experimentează posibilitatea reducerii săptămânii de lucru.

La alegerile de anul trecut din Marea Britanie, Partidul Laburist a menţionat reducerea săptămânii de lucru la standard de 32 de ore (4 zile) în următorii 10 ani, ca parte a programului său de guvernare.

Unilever desfăşoară un test cu săptămâna de lucru de 4 zile în Noua Zeelandă, iar parlamentarii japonezi analizează o propunere de a acorda o zi liberă suplimentară tuturor lucrătorilor. Firma germană de tehnologie Arwin a început şi ea să reducă orele.

Bloomberg raportează că Spania este pe punctul de a cere ca sute de companii naţionale să se alăture unuia dintre cele mai mari teste realizate vreodată, care evaluează dacă o săptămână de lucru de patru zile poate fi pusă în aplicare fără a afecta economia.

Premierul spaniol socialist Pedro Sanchez a decis să investească 50 de milioane de euro (59 milioane USD) din bani publici într-un program de trei ani la nivel naţional.

Programul pilot al Spaniei este ideea partidului Mas Pais, un grup mic, de stânga, care a reuşit să-i convingă pe socialiştii lui Sanchez să testeze programul. Liderul Mas Pais, Inigo Errejon, a declarat că se aşteaptă ca 200 de angajaţi să se înscrie la program, care este preconizat să înceapă la toamnă.

Socialiştii de la guvernare ar fi fost de acord cu procesul în schimbul obţinerii voturilor Mas Pais pentru buget, care include alocaţii în cadrul fondului de recuperare COVID al UE.

Bloomberg a subliniat că pentru socialiştii de la guvernare, săptămâna de 4 zile nu este o prioritate politică.

Dar, din moment ce munca la distanţă ar fi tensionat echilibrul între viaţa profesională şi viaţa personală a funcţionarilor, a devenit o problemă importantă pentru politicienii de stânga. „Ceea ce este important nu este câte zile se lucrează, ci mai degrabă echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată”, a declarat Joaquin Perez Rey, secretar de stat la Ministerul Muncii din Spania. „Acest lucru nu va fi rezolvat cu o zi mai puţin”.

În cadrul programului Errejon, angajaţii vor primi aceleaşi salarii în ciuda faptului că au mai puţine ore. Dacă nu îşi măresc semnificativ productivitatea, companiile îşi vor plăti lucrătorii mai mult pentru a lucra mai puţin.

"Au trecut o sută de ani de când am tăiat ziua de lucru, câştigând dreptul la opt ore", a declarat Errejon pentru Bloomberg. „În ultimii 100 de ani, am continuat să producem mai mult cu mai puţine ore de muncă şi totuşi această capacitate de a produce mai mult - datorată tehnologiei - nu a generat mai mult timp liber pentru oameni.”

Oponenţii săptămânii obligatorii de 4 zile insistă că economia Spaniei pur şi simplu nu este pregătită pentru o astfel de reformă, întrucât productivitatea şi capacitatea sa inovatoare sunt în urma restului Europei.

Provocarea Spaniei este că a fost mult timp afectată de şomaj ridicat, productivitate scăzută şi una dintre cele mai mari rate de lucrători cu contracte precare şi temporare din Europa.

Banca Spaniei a criticat piaţa muncii din ţară - care, la un moment dat în timpul crizei datoriilor suverane europene în urmă cu 8 ani, a ridicat şomajul în rândul tinerilor la o uluitoare rată de 50% - ca fiind „disfuncţională”.

Guvernele spaniole au încercat să modifice normele de muncă, dar, în practică, legislaţia muncii din ţară conţine multe lacune care permit oamenilor să lucreze mai mult de 35 de ore, în special în servicii şi locuri de muncă independente.

În timp ce planul Errejon este finanţat din bani guvernamentali pentru a compensa angajatorii, permiţându-le să angajeze mai mulţi lucrători, o săptămână de lucru de patru ore ar diminua aproape sigur competitivitatea deja slabă a Spaniei.

Riscul este ca firmele spaniole, deja relativ necompetitive în Europa, să rămână şi mai în urmă. Maria Jesus Fernandez Sanchez, economist la grupul de reflecţie spaniol Funcas, observă că nu există nimic care să împiedice întreprinderile să implementeze acum o săptămână de lucru de patru zile.

„Dacă nu fac acest lucru fără aceste fonduri, probabil că asta înseamnă că nu este fezabil”, a declarat ea. "Dacă ar fi Elveţia sau Japonia, ar putea funcţiona perfect. Dar nu în Spania".

În acest moment, guvernanţii socialişti ai Spaniei afirmă că doresc să se asigure că lucrătorii rămaşi fără serviciu în timpul pandemiei vor putea reveni la locuri de muncă stabile pe măsură ce economia se redeschide.