Guvernul va digitaliza toate serviciile publice până în 2020

Executivul Republicii Moldova îşi propune ca până în anul 2020 să digitalizeze toate serviciile publice. În acest sens, la Chişinău a fost dezbătută o strategie în cadrul unei conferinţe internaţionale, potrivit căreia cetăţenii vor avea acces la baze de date care conţin cadrul legislativ, vor putea să se programeze prin internet la medicul de familie sau să solicite, în acelaşi mod, acte de stare civilă.

Mai mult, strategia de guvernare electronică mai prevede ca până în 2020 toţi funcţionarii publici şi 60 la sută dintre cetăţenii Republicii Moldova să utilizeze semnătura digitală.

Potrivit autorităţilor, prin digitalizarea serviciilor publice, se vor apropia cât mai mult de cetăţeni, vor minimaliza birocraţia, iar, în consecinţă, se va reduce nivelul corupţiei.

De exemplu, în domeniul sănătăţii, strategia prevede programări on-line la medic, digitalizarea actelor medicale, precum şi a rezultatelor analizelor de laborator sau a filmelor radiologice, scrie arena.md.

Potrivit ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Valentina Buliga, un alt proiect se referă la crearea sistemului informaţional automatizat de asistenţă socială.

Totodată, moldovenii ar mai urma să aibă acces la actele normative din momentul iniţierii lor şi până la intrarea în vigoare. De asemenea, vor putea solicita prin internet acte de stare civilă. Iar instanţele judecătoreşti vor avea o bază de informaţii comună, dosarele urmând să fie administrate în format electronic.

În opinia analistului Roman Chircă, digitalizarea serviciilor publice ar reduce corupţia doar în rândul funcţionarilor mărunţi, precizând că această strategie ar trebui aplicată mult mai devreme decât în 2020.

În prezent, aproximativ 10 la sută din populaţie are acces la servicii de internet de bandă largă.