Guvernul: Vicepreşedintele SUA i-a mulţumit premierului pentru poziţia privind intenţia de mutare a ambasadei la Ierusalim

Viorica Dăncilă
Viorica Dăncilă (Epoch Times România)

Guvernul României a transmis luni, în cadrul unui comunicat de presă, că vicepreşedintele SUA, Mike Pence, i-a mulţumit premierului Viorica Dăncilă, în cadrul întrevederii pe care au avut-o în SUA, în marja reuniunii AIPAC ce are loc la Washington, pentru poziţia exprimată în legătură cu intenţia de mutare a Ambasadei României la Ierusalim.

"Discuţiile s-au desfăşurat într-o atmosferă deschisă şi de încredere reciprocă şi au aprofundat subiectele abordate cu prilejul convorbirii telefonice avute la 11 martie 2019. Prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a asigurat pe vicepreşedintele SUA de angajamentul României pentru consolidarea şi dezvoltarea Parteneriatului Strategic bilateral, cu accent special pe intensificarea schimburilor economice şi sporirea prezenţei investiţionale americane în România. Cei doi înalţi oficiali au recunoscut rolul important pe care cooperarea dintre militarii români şi americani, în Europa sau în teatrele de operaţii din lume, îl are pentru consolidarea păcii şi securităţii şi apărarea valorilor care unesc cele două ţări", a transmis Guvernul.

Potrivit comunicatului citat, prim-ministrul Viorica Dăncilă a reconfirmat angajamentul ferm al Guvernului României de a continua şi dezvolta programul de înzestrare al armatei române şi a exprimat satisfacţie pentru cooperarea cu SUA din acest punct de vedere.

"La rândul său, vicepreşedintele SUA a mulţumit premierului Viorica Dăncilă pentru poziţia exprimată în legătură cu intenţia de mutare a ambasadei României la Ierusalim şi pentru sprijinul şi angajamentul faţă de relaţia transatlantică, precum şi pentru contribuţiile sale operaţionale şi conceptuale atât în regiunea Mării Negre, cât şi, mai larg, în plan internaţional. Totodată, vicepreşedintele SUA a anunţat că va efectua un turneu în Europa de Est, ocazie cu care va vizita şi România. În context, a fost evocată efectuarea unei vizite oficiale a prim-ministrului român, Viorica Dăncilă, la Washington, în perioada următoare", se arată în comunicat.

Reamintim că Premierul Viorica Dăncilă a anunţat duminică, într-un discurs susţinut la Washington, în cadrul Conferinţei Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC) că, în calitate de prim-ministru, va muta ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

În replică, preşedintele Klaus Iohannis a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că "demonstrează, încă o dată, totala sa ignoranţă în domeniul politicii externe şi în ceea ce priveşte luarea unor decizii importante ale statului român." Detalii aici

Nu a durat mult şi premierul a făcut un pas în spate, explicând că anunţul respectiv era de fapt o opinie personală. În acelaşi timp, şefa Executivului s-a arătat dezamăgită de reacţia preşedintelui Klaus Iohannis. Detalii aici

Reacţiile nu au întârziat să apară: Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi-a anulat vizita planificată în România, în timp ce ambasadorul Palestinei a avertizat că premierul Viorica Dăncilă va distruge speranţele ca România să fie votată de statele arabe în Consiliul de Securitate al ONU.