Guy Verhofstadt o ia razna: Putin, Ergodan, Trump au în comun lipsa de respect pentru Europa

Liberalul Guy Verhofstadt
Liberalul Guy Verhofstadt (FREDERICK FLORIN/AFP/Getty Images)

Guy Verhofstadt, unul dintre negociatorii şefi ai UE pentru Brexit, i-a asemănat pe preşedintele ales american Donald Trump cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul rus Vladimir Putin, descriindu-i pe Erdogan şi Putin ca făcând parte dintr-un "inel de autocraţi", care încearcă să distrugă UE şi valorile sale.

Fostul prim-ministru belgian, care conduce Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) din Parlamentul European, a lansat atacul extraordinar asupra lui Trump, Erdogan şi Putin în timpul unei dezbateri privind relaţiile UE-Turcia.

În timp ce nu-l pune, în mod direct, pe Trump în aceeaşi categorie cu Erdogan şi Putin, Verhofstadt a menţionat că "nu numai că se plac reciproc, ei au, de asemenea, un lucru în comun. (...) Ei fac toţi la fel un lucru: lovirea Europei, lovirea valorilor noastre, lovirea şi lupta împotriva democraţiei noastre europene.

El a avertizat asupra "coloanei a cincea" şi a "acoliţilor" în Europa, formată din "marionete vechi ale lui Putin şi noile marionete ale lui Trump", care încercau să submineze şi să destabilizeze UE.

Bannon, privit ca lider american alt-right (grup neorganizat de oameni cu ideologii de extremă dreaptă care resping în masă conservatorismul Statelor Unite ale Americii - n.r)., a fost una dintre principalele forţe din spatele site-ului Brietbart News, criticat de adversari pentru încurajarea intoleranţei rasiale.

"Putin chiar finanţează grupuri aici, în acest Parlament în mod direct - toate naţionaliste, populiste şi anti-europene", a spus Verhofstadt. "Şi să recunoaştem, Donald Trump nu este mai bun, cel mai important consilier strategic al său, [Steve] Bannon, vrea să lanseze un site de extremă dreapta - Breitbart. (...) El a făcut-o deja în SUA şi, de asemenea, vrea să facă la fel la Paris şi Berlin, pentru a influenţa alegerile germane şi pentru a influenţa francezii, de fapt. "

În atacul lui vehement, a continuat referirea la complotul americano-ruso-turc de a trage în jos UE, Verhofstadt insinuând că a existat un complot internaţional pentru a slăbi fundamentele UE prin încurajarea euroscepticismului în unele părţi ale blocului.

"Ceea ce vedem astăzi este că acum ruşii, americanii şi turcii lucrează împreună pe teritoriul european pentru a distruge modelul european", a afirmat el, cerând europenilor "să lupte" împotriva lor.