Hackeri nord-coreeni au furat planurile avionului F-15

Hackerii nord-coreeni au furat zeci de mii de documente referitoare la industria apărării – inclusiv design-ul pentru avioane de luptă americane – ca parte a unei campanii cibernetice mai ample împotriva Coreei de Sud, au declarat luni mai mulţi oficiali din Seul.
(Captură Foto)

Peste 40.000 de documente din domeniul apărării au fost furate în cadrul unor atacuri cibernetice care au început în 2014 asupra unor companii conform mai multor surse sud coreene.

Documentele furate au inclus schiţe pentru aripile avionului de luptă F-15 produs de Korean Air Lines, un contractor pentru armata sud-coreeană.

Korean Air Lines şi Ministerul sud-coreean al Apărării au declarat că niciunul dintre documentele furate nu erau secrete, conform Reuters.

Dar atacul pare să facă parte dintr-o campanie mai mare desfăşurată de Coreea de Nord, care a fost subminată în momentul în care a fost descoperit furtul, au declarat oficialii.

“Coreea de Nord pare să se fi pregătit de mult timp pentru lansarea unui atac cibernetic la nivelul întregii ţări”, a declarat Agenţia Naţională a Poliţiei Coreene, conform Wall Street Journal.

Poliţia susţine că atacul a fost iniţiat de pe o adresă IP din Phenian ce a fost folosită în 2013 într-un atac cibernetic împotriva Coreei de Sud care a dus la blocarea sistemelor de calculatoare ale băncilor şi companiilor de radio-televiziune.

În mijlocul unor tensiuni tot mai acute între cele două Coree, au existat o serie de rapoarte neconfirmate în acest an că agenţiile guvernamentale sud-coreene au fost infectate de un malware plantat de hackerii comunişti.

Coreea de Nord a negat orice implicare în atacurile cibernetice asupra vecinului său din sud, dar experţii avertizează că Phenianul dezvoltă capabilităţi militare şi cibernetice semnificative.

Cel mai paranoic regim comunist al planetei nu este considerat pe moment o putere cibernetică, dar congressmenii americani avertizează că SUA ar putea fi vizată de capabilităţile coreene în continuă dezvoltare.

SUA a învinuit Coreea de Nord pentru atacul cibernetic asupra Sony, care a coincis cu difuzarea unei comedii despre o încercare de asasinare fictivă a liderului nord-coreean Kim Jong-un.

În ianuarie 2015, Casa Albă a autorizat o serie de sancţiuni economice împotriva Coreei de Nord.

În februarie, preşedintele american Barack Obama a semnat o iniţiativă legislativă pentru aplicarea de sancţiuni împotriva oricărei persoane sau companii implicate în dezvoltarea arsenalului cibernetic şi al programului nuclear nord-coreean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe