Hackeri ruşi au citit emailurile neclasificate ale lui Obama în 2014

Barack Obama, 4 noiembrie 2013
Barack Obama, 4 noiembrie 2013 (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Hackerii ruşi care s-au infiltrat în sistemul de calculatoare al Casei Albe în 2014 au citit emailurile neclasificate ale preşedintelui american Barack Obama, a raportat sâmbătă New York Times, citând oficiali americani.

“Nu există nicio dovadă că a fost hackuit contul personal de email al preşedintelui, au declarat oficialii Casei Albe. Totuşi, ancheta a ascuns faptul că unele dintre comunicaţiile în scris ale lui Obama s-au aflat printre datele accesate de hackeri”, a declarat ziarul.

O purtătoare de cuvânt a Casei Albe a refuzat să comenteze asupra raportului dar, la începutul lunii, Casa Albă a confirmat atacul cibernetic şi a declarat că acesta a avut loc anul trecut dar că nu a afectat informaţii clasificate.

Cu toată muşamalizarea Administraţiei, New York Times a declarat sâmbătă că atacul cibernetic a fost mult mai îngrijorător decât au recunoscut public autorităţile.

Ziarul a susţinut că, deşi reţelele secretizate nu au fost compromise, oficialii americani consideră că sistemul neclasificat conţine totuşi unele informaţii foarte sensibile: schimburi de email cu diplomaţi, schimburi de informaţii legate de mişcările de personal, date despre legislaţie, programe prezidenţiale şi discuţii despre politică.

Oficialii americani nu au dezvăluit numărul emailurilor lui Obama ce au fost citite de hackeri sau gradul de sensibilitate al conţinutului lor, a declarat New York Times, adăugând că, aparent, contul de email al preşedintelui nu părea să fi fost hackuit.

Ziarul a mai susţinut că oficialii seniori ai Casei Albe au ştiut de luni de zile care este amploarea atacului cibernetic realizat de hackerii ruşi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.