Hackerii ruşi de la Killnet pedepsesc Germania pentru posibila livrare de tancuri Leopard 2 Ucrainei

(Captură Foto)

Hackerii ruşi au scos miercuri din funcţiune mai multe site-uri germane ca răspuns la decizia Berlinului de a trimite tancuri în Ucraina. Agenţia germană de securitate cibernetică (BSI) a afirmat că atacul digital a avut un efect tangibil redus.

Berlinul a declarat miercuri că va furniza Ucrainei tancurile sale Leopard 2, depăşind reticenţele privind trimiterea de armament greu pe care Kievul îl consideră crucial pentru a învinge Rusia, dar pe care Moscova îl consideră o provocare periculoasă, relatează Reuters.

Grupul de hackeri Killnet a susţinut că a vizat site-uri guvernamentale, bănci şi aeroporturi cu o campanie de atacuri DDoS (Distributed Denial-of-Service), care sunt relativ puţin sofisticate şi care funcţionează prin direcţionarea unor volume mari de trafic de internet către serverele vizate pentru a le scoate din funcţiune.

"În prezent, unele site-uri web nu sunt accesibile. În prezent, nu există indicii de efecte directe asupra serviciului respectiv şi, conform evaluării BSI, acestea nu sunt de aşteptat dacă se iau măsurile de protecţie obişnuite", a menţionat agenţia într-un comunicat.

Unele obiective din sectorul financiar au fost, de asemenea, afectate, a adăugat BSI.

Killnet este un grup de hackeri ruşi, autoproclamat "hacktivist", care a vizat în mod activ opozanţii invaziei ruse în Ucraina.

În iunie, grupul a revendicat responsabilitatea pentru un atac DDoS împotriva guvernului lituanian, după ce ţara baltică a blocat fluxul de bunuri către regiunea rusă Kaliningrad.

Firma americană de securitate cibernetică Mandiant a raportat anterior că grupul Killnet este asociat cu un alt grup hacktivist rus, Xaknet, care susţine că a atacat numeroase organizaţii ucrainene.

Xaknet are probabil legături cu serviciile de informaţii ruseşti, potrivit Mandiant.

Oficiali occidentali susţin că guvernul rus este lider mondial în domeniul hacking-ului şi că foloseşte spionajul cibernetic împotriva guvernelor şi industriilor străine pentru a obţine un avantaj competitiv. Cu toate acestea, Moscova a negat în mod constant că desfăşoară operaţiuni de hacking.

"Nu suntem la curent cu ceea ce este (Killnet). Sincer, ne întrebăm de ce un grup de hackeri este asociat cu Rusia şi nu cu o altă ţară europeană", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unei întâlniri cu reporterii.

Reamintim în context că, după îndelungi aşteptări din partea Ucrainei, preşedintele american Joe Biden a anunţat, miercuri, că intenţionează să trimită 31 de tancuri M1 Abrams armatei ucrainene.

Biden a declarat că secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a recomandat această măsură deoarece va consolida capacitatea Ucrainei de “a-şi apăra teritoriul şi de a-şi atinge obiectivele strategice”.

“Tancurile Abrams sunt cele mai capabile tancuri din lume. Sunt, de asemenea, extrem de complexe de operat şi întreţinut, aşa că oferim Ucrainei şi piesele şi echipamentele necesare pentru a susţine eficient aceste tancuri pe câmpul de luptă. Vom începe să instruim trupele ucrainene cu privire la aceste probleme de susţinere, logistică şi întreţinere cât mai curând posibil”, a afirmat Biden, în declaraţiile de presă făcute la Casa Albă.

La rândul său, Berlinul a decis, după îndelungi ezitări, să trimită Ucrainei tancuri Leopard 2, au declarat surse Reuters, o inversare a politicii despre care Kievul a spus că va contribui la remodelarea conflictului. Mai mult, Germania va permite şi altor ţări să facă acelaşi lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe