Hackerul arădean Victor Faur va fi eliberat din arest în Slovenia

.
. (ODD ANDERSEN/AFP/Getty Images)

Hackerul arădean Victor Faur, care a fost arestat în Slovenia la începutul lunii octombrie, a fost eliberat după ce o instanţă superioară a susţinut decizia judecătorilor ca românul să nu fie extrădat în SUA, menţionează persoane apropiate de familie din Arad, care susţin că tânărul va părăsi joi Slovenia, potrivit Adevărul.

Persoane din Arad apropiate de familia lui Victor Faur au declarat, joi, că hackerul a fost eliberat şi se află în proceduri cu Ambasada României din Slovenia pentru întoarcerea în ţară, potrivit Mediafax.
"Din informaţiile pe care le-a trimis acasă, el va părăsi Slovenia astăzi (joi - n.r.), beneficiind de sprijinul Ambasadei României. Familia a făcut deja pregătiri şi îl aşteaptă", a transmis sursa citată.
Un tribunal din Slovenia a refuzat extrădarea hackerului Victor Faur în Statele Unite, ţară în care este acuzat că a accesat serverele NASA, iar dacă decizia era confirmată de o instanţă superioară, Faur urma sa fie eliberat, a relatat agenţia slovenă STA. Tribunalul din oraşul sloven Murska Sobota a motivat decizia de refuz a solicitării de extrădare a hackerului român în SUA argumentând că acesta a fost condamnat deja în România.
În decembrie 2013, Ministerul Afacerilor Externe din România a informat că "urmărea îndeaproape evoluţia cazului" hackerului arădean Victor Faur, arestat în Slovenia pe baza unui mandat internaţional, declarând că acesta rămânea în arest la cererea autorităţilor americane.
Victor Faur, condamnat la închisoare cu suspendare şi plata unor daune în România după ce a accesat ilegal servere NASA, a fost arestat pentru 30 de zile, în 2 octombrie, în Slovenia, poliţiştii anunţându-l că există mandat pe numele său prin Interpol.
Conform procurorilor DIICOT, în perioada noiembrie 2005 - septembrie 2006, tânărul a accesat fără drept, în mod repetat, încălcând măsurile de securitate, sistemele informatice ale Administraţiei Naţionale Aeronautice şi Spaţiale din SUA (NASA), ale Centrului spaţial Goddard (GSFC), Departamentului american al Forţelor Navale şi Departamentului Energiei (DoE).
În noiembrie 2008, Victor Faur a fost condamnat de Tribunalul Arad la un an şi patru luni de închisoare cu suspendare pentru interceptare fără drept a transmisiilor de date informatice, pentru modificare, ştergere şi deteriorare de informaţii şi pentru perturbarea fără drept, în formă continuată, a unor sisteme informatice. Instanţa a admis, totodată, o parte din pretenţiile financiare ale instituţiilor americane, care s-au constituit parte civilă în proces.
Victor Faur va trebui să plătească despăgubiri de 214.200 de dolari către NASA, 16.032 de dolari către Departamentul Energiei şi 8.856 de dolari către Departamentul Naval. Instanţa a respins celelalte pretenţii financiare formulate, dar l-a obligat pe Victor Faur să plătească cheltuieli de judecată în sumă de 2.750 de lei. Sentinţa instanţei arădene a fost confirmată ulterior de Curtea de Apel Timişoara.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne