Hariri se întoarce în Liban la câteva săptămâni după prezentarea demisiei

Saad al-Hariri a revenit în Liban după ce şi-a prezentat demisia din funcţia de premier în timp ce se afla în Arabia Saudită şi după ce a petrecut câteva săptămâni în afara ţării. Modul cum a fost anunţată demisia sa a declanşat zvonuri că Riadul l-ar ţine captiv pe Hariri.
Premierul libanez Saad al-Hariri.
Premierul libanez Saad al-Hariri. (Getty Images)

Televiziunea libaneză a difuzat imagini video cu premierul demisionar Saad al-Hariri la întoarcerea în Liban marţi noaptea. El a plecat de pe aeroportul din Beirut fără să se adreseze jurnaliştilor prezenţi acolo.

Apoi, Hariri a vizitat mormântul tatălui său, Rafiq Hariri - fost premier al Libanului care a fost asasinat într-un atac cu bombă în 2005 -, apoi s-a îndreptat spre locuinţa sa din centrul capitalei libaneze.

Preşedintele Libanului, Michel Aoun, încă nu a acceptat demisia şocantă a lui Hariri, care a alimentat tensiunile şi aşa ridicate în Orientul Mijlociu.

Hariri este aşteptat să participe miercuri la o paradă militară în Beirut organizată cu ocazia Zilei Independenţei, înainte să se întâlnească cu Aoun şi să facă o declaraţie publică privind criza actuală din ţară.

Forţat să demisioneze?

Hariri, care este de asemenea şi cetăţean saudit, a anunţat în 4 noiembrie că demisionează din funcţia de premier în timpul unei vizite în capitala Arabiei Saudite. Într-un mesaj video, el a criticat influenţa Iranului în Liban şi a susţinut că viaţa îi este în pericol.

Mulţi oficiali din Liban, totuşi, au susţinut că Hariri a fost forţat să demisioneze ca parte a unui joc de putere mai amplu împotriva Iranului. Puterea politică în Liban este divizată între facţiuni creştine, şiite şi sunite. În acelaşi timp, Arabia Saudită dominată de suniţi şi Teheranul şiit susţin diferite grupuri în Liban.

Au existat speculaţii în legătură cu statutul premierului libanez în Arabia Saudită, unele rapoarte media susţinând că acesta s-ar fi aflat în arest la domiciliu. Inclusiv preşedintele libanez a declarat, la câteva zilele după demisia anunţată de Hariri, că acesta a fost arestat de autorităţile saudite, acuzând că este un act de “agresiune” şi a cerut ajutor naţiunilor din Consiliul de Securitate al ONU şi guvernelor europene să intervină.

Arabia Saudită a negat că Hariri se află în arest la domiciliu.

Preşedintele Aoun, care este creştin maronit, a adoptat marţi un ton sfidător în timpul unui discurs televizat.

“Libanul nu va asculta nicio opinie, niciun sfat şi nicio decizie care îl vor împinge spre un conflict intern. Cei care doresc binele Libanului îl vor ajuta să îşi consolideze unitatea deoarece aceasta este supapa sa de siguranţă”, a precizat el.

După ce şi-a anunţat demisia, Hariri a petrecut două săptămâni în Arabia Saudită, înainte să accepte invitaţia preşedintelui francez Emmanuel Macron de a se întâlni în Franţa. Premierul libanez s-a îndreptat marţi spre casă, cu opriri de scurtă durată în Cairo, unde s-a întâlnit cu preşedintele egiptean Abdel-Fattah el-Sissi, şi în Cipru, unde a discutat cu preşedintele Nicos Anastasiades.

El-Sissi şi Macron aparent încearcă să intermedieze o soluţie la criza care ar implica rămânerea lui Hariri în funcţie. Într-un interviu la postul de televiziune Future TV, premierul libanez a declarat că şi-ar retrage demisia dacă rivalii săi ar putea accepta un acord pentru a ţine Libanul în afara conflictelor regionale.

Hariri, în vârstă de 47 de ani, a sosit în Beirut fără soţia sa, Lara al-Azm. Potrivit unor surse citate de agenţia de ştiri DPA, soţia premierului libanez s-a întors în Arabia Saudită pentru a locui cu cei doi copii ai lor care urmează şcoală acolo.

După anunţarea reîntoarcerii în ţară a premierului, susţinătorii mişcării sale "Viitorul" au ieşit pe străzi pentru a sărbători, fluturând imagini cu Hariri.