Hârtia, o invenţie majoră pentru oameni

.
. (Photos.com)

Una dintre invenţiile ce au contribuit la evoluţia omenirii este hârtia, aceasta făcând posibilă transmiterea de informaţii şi cunoştinţe. Descoperirea şi fabricarea hârtiei a fost elaborată şi costisitoare. Ca suport de scriere, pentru prima dată a fost folosit „papirusul”, inventat de egipteni cu 5.000 de ani în urmă, apoi ”pergamentul” din piele de miel, viţel sau capră.

Unde a fost inventată hârtia

Hârtia a fost inventată în China în anul 105, când scrisul se realiza pe fibre de cânepă sau mătase: acestea sunt atestate de o cronică din timpul dinastiei Han. Un eunuc pe nume Cai Lun observând că materialele nu erau potrivite pentru manuscrise, s-a orientat spre scoarţa copacilor şi cânepă şi a prezentat împăratului un nou sistem de transformare a acestor materiale într-o nouă suprafaţă ce era hârtia. Fabricarea în cantităţi mari are loc sub domnia împăratului Hedi în secolul I. Aceasta era o hârtie de calitate bună pentru scriere.

Părintele hârtiei este considerat Cai Lu, care a trăit între anii 50 şi 121 în provincia chineză Guiyang. Acesta a cercetat şi a îmbunătăţit permanent sistemul de fabricaţie în mai multe rânduri. Tehnicile s-au îmbunătăţit, s-au perfecţionat, iar produsul a fost răspândit în Coreea, Vietnam şi Japonia, unde au existat documente scrise pe hârtie din anul 550.

Evoluţia hârtiei

Arabii au aflat de produs în secolul al VIII-lea, ei fiind distribuitori începând cu anul 751, după ce, într-o luptă, au capturat o expediţie chineză în care se aflau şi producători de hârtie. Această expediţie mergea la Samarkand, un oraş care de mai bine de un secol a avut monopolul fabricării hârtiei şi a fost centrul vieţii culturale din Asia musulmană. Arabii au mutat fabricile de hârtie cu personal chinez la Bagdad, apoi la Damasc şi Cairo.

Spania este prima ţară din Occident care a cunoscut hârtia, iar prima fabrică de hârtie a fost înfiinţată la Valencia în anul 1150.

În Italia hârtia a ajuns în secolul al XIII-lea, iar un secol mai târziu în Toscana. Fabrici similare au apărut în anul 1390 în Alcoy şi Alicante din Spania.

În Anglia a fost cunoscută cam în secolul al XVI-lea, când Elisabeta I a dat o licenţă de bijutier pentru a instala o fabrică de hârtie.

Germania a început să fabrice hârtie cu ajutorul italienilor, reuşind să aducă multe îmbunătăţiri procesului de producţie şi calităţii produsului. În 1453 Johannes Gutenberg a inventat tiparul mobil, iar cărţile, care erau doar pentru anumite clase, devin acum accesibile oamenilor de rând. S-a mărit volumul materialului tipărit cât şi cerea de hârtie. După descoperirea clorului în 1774, s-au obţinut coli de hârtie imaculate şi în felul acesta se năştea hârtia modernă, tehnologia de producţie rămânând neschimbate timp de peste 150 de ani.

În Mexic, prima fabrică de hârtie a fost construită în 1680, după care americanul William Rittenhouse a înfiinţat prima fabrică în America de Nord, Philadelphia, în anul 1690.

Tehnologia de fabricaţie s-a tot schimbat cu timpul, iar în 1799 Nicolas Robert, angajat la o librărie din Paris, a înregistrat o nouă procedură de obţinere, după cum arată în brevetul său: ”Sistemul patentat este folosit pentru fabricarea unei hârtii extraordinare, cu o lungime de 12 - 15 metri, fără ajutorul lucrătorilor, ci doar cu mijloace mecanice”. A fost un progres cu adevărat considerabil.

În România, primele fabrici s-au construit în 1539 la Sibiu şi în 1546 la Braşov, iar primul act oficial scris pe hârtie datează din 1406, când Mircea cel Bătrân l-a dat Mănăstirii Tismana. În Ţara Românească hârtia s-a fabricat la Câmpulung în 1643 şi la Călimăneşti din 1646.

Primele fabrici mari de hârtie în România s-au deschis în secolul al XIX-lea la Buşteni în anul 1882 şi la Bacău în 1886. Tehnologiile de fabricare a hârtiei au continuat să evolueze, contribuind la dezvoltarea industriei, transmiterea cunoştinţelor şi ambalarea produselor de larg consum.

De atunci s-au tot făcut îmbunătăţiri, astfel că în 1985 a fost inventată hârtia rezistentă la fotocopii - o realizare a unei firme canadiene, care i-a dat numele de Nocopi.

Cu toate că materialele profesionale sunt create acum pe computer, tabletă sau telefon, hârtia este necesară nu numai pentru cărţi şi alte publicaţii, ci şi pentru a ne pune însemnările şi gândurile pe agende, post-it-uri şi jurnale, este chiar un confident al nostru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură