Hawaii: SUA învinsă de doamna Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele


Dansatori hawaiiani.
Dansatori hawaiiani. (Sam Greenwood / Getty Images)

Doamna Janice Lokelani Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele poartă cu mândrie şi satisfacţie numele său hawaiian, chiar dacă acesta este cauza multor probleme cu autorităţile americane. Cele 36 de litere care-l compun, după cum i-a fost explicat în mod repetat, din motive „tehnice" nu pot fi imprimate pe documentele oficiale ale Statelor Unite ale Americii, care din 1959 au jurisdicţie asupra tuturor insulelor din arhipelagul Hawaii în Oceanul Pacific (Hawaii sunt cel de-al 50-lea stat al SUA).

Din acest motiv, în ultimii douăzeci de ani permisul de conducere al doamnei Janice Lokelani Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele a fost un „pic'' mai special: nu era pus primul nume iar prenumele era trunchiat, Keihanaikukauakahihuliheekahaunae. Janice, cu toate acestea, a fost capabilă să obţină - cu o dispensă specială - ca, cel puţin pe cartea de identitate să apară generalitatea ei exactă: adică numele şi prenumele în întregime.

Permis de conducere contestat

Compromisul părea să fi rezolvat problema pentru ambele părţi, dar în luna mai documentele doamnei Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele au expirat. În noul buletin, la fel ca şi pe permisul de conducere, apare prenumele trunchiat. Protestul lui Janice Lokelani Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele a fost imediat şi a decis să ia măsuri ridicând tonul disputei dând interviuri la ziare şi posturi de televiziune locale şi aducând la cunoştinţă istoria ei unică.

„Numele este totul"

„Să ai numele trunchiat pe documente este o nedreptate şi un act de dispreţ pentru toţi cetăţenii din Hawaii", declară d-na Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele – citată de ziarele Sydney Morning Herald şi Daily Mail - explicând că ţine foarte mult la numele de familie super-lung „moştenit" de la soţul ei care a murit. Dar nu numai.

„Pentru unii oameni din lume, în unele ţări numele spune totul – spune doamna - de exemplu, dacă mă prezint la un hawaiian mai în vârstă, el ştie imediat cine sunt doar spunându-i numele meu, ştie totul despre familia soţului meu întorcându-se înapoi cu multe generaţii. Deci, atunci când numele este trunchiat, ciungit, modificat, este distorsionat tot sensul care aduce cu el, toată istoria lui. Din păcate, mulţi oameni se ruşinează şi ascund numele lor reale adaptându-se la cultura dominantă".

Lupta continuă

Acest lucru nu este numai cazul lui Janice Lokelani Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele care promite să continue lupta pentru numele ei. În acest moment din SUA a venit propunerea pentru un nou compromis: „Putem ajunge până la 40 de litere", au explicat. Dar sigur doamnei Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele nu-i sunt suficiente. Conform tradiţiei hawaiiene numele conţine istoria unei familii din generaţie în generaţie, cine are dreptul să o şteargă?