Heiko Maas: “Pacea mondială ameninţată de armele nucleare”

Heiko Maas
Heiko Maas (Epoch Times România)

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, care a condus marţi cea de-a doua întâlnire ca şef al Consiliului de Securitate al ONU, a declarat reprezentanţilor că “pacea globală este ameninţată de armele nucleare”.

Luând cuvântul în New York, Maas a susţinut că obiectivul final al eliminării tuturor armelor nucleare din lume este un “subiect dificil”, însă a adăugat că tocmai din acest motiv este important să se adreseze Consiliului de Securitate, care nu a mai abordat problema din 2012, potrivit Deutsche Welle.

Maas a precizat că misiunea actuală este aceea de a “recâştiga încrederea pentru atingerea obiectivului unei lumi fără arme nucleare”.

În plus, Maas a avertizat că tendinţa creării mai multor arme nucleare ar putea duce la o nouă cursă a înarmării.

Implicarea puterilor nucleare în dialog

Maas a subliniat în mod special decizia preşedintelui american Donald Trump de a scoate SUA din Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF), care a fost încheiat cu Rusia în timp Războiului Rece şi a interzis ambelor state să dezvolte, să deţină şi să desfăşoare rachete de croazieră şi balistice cu lansare terestră şi cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de km.

Washingtonul şi-a justificat retragerea din tratat afirmând că Moscova a încălcat prevederile acestuia – acuzaţie negată de Kremlin. Procesul de retragere a SUA din INF a fost lansat în 2 februarie 2019 şi, după o zi, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat că Rusia se va retrage, la rândul său, din acest acord.

Deşi şi-a exprimat scepticismul cu privire la şansele salvării Tratatului INF, care va expira în 2 august, Maas i-a implorat pe membrii Consiliului de Securitate să dezvolte un dialog cu alte puteri nucleare precum China şi Coreea de Nord.

“Războiul Rece s-a terminat, Pactul de la Varşovia nu mai există şi nu mai este nevoie de un zid în Germania. Prin urmare, nu putem rezolva problemele cu care ne confruntăm astăzi dacă recurgem la răspunsurile secolului trecut”, a subliniat Maas.

Decizia celor două superputeri de a anula tratatul nu a întârziat să genereze unele mişcări, îngrijorătoare pentru unii.

Astfel, potrivit unor rapoarte media americane, Pentagonul ar plănui ca în această vară să testeze o rachetă de croazieră cu lansare terestră de tipul celor care au fost interzise timp de trei decenii de INF. “Vom testa o rachetă de croazieră cu lansare terestră în luna august”, a afirmat un oficial de rang înalt din domeniul apărării, cu condiţia anonimatului, fiind citat miercuri de Reuters.

La rândul său, ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a declarat la începutul lunii martie că Rusia ar putea fi determinată să desfăşoare rachete capabile să lovească întregul continent european în cazul în care SUA va amplasa în regiune rachete interzise prin Tratatul INF.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe