Hidroelectrica a vândut 14 microhidrocentrale cu 10,6 milioane de euro

Sigla Hidroelectrica.
Sigla Hidroelectrica. (www.hidroelectrica.ro)

Hidroelectrica a vândut 14 microhidrocentrale, cu o capacitate instalată de aproape 10 MW, amplasate pe râurile Crişu Repede, Bistriţa, Budac, Hurza, Someşul Mic şi Sălaşele, în cadrul licitaţilor deschise cu strigare organizate luni, 15 iunie.

Hidroelectrica va încasa pentru cele 14 microhidrocentrale un preţ record, respectiv suma de 46.850.780 lei, echivalentul a circa 10,6 milioane de euro. Preţul obţinut a depăşit nivelul mediu de preţuri la care au fost valorificate microhidrocentralele aflate în patrimoniul companiei până în prezent.

Noii proprietari ai celor trei pachete de microhidrocentrale scoase la privatizare sunt firmele Basikdue (Italia), Mineral Oil (România) şi Three Pharm (România).

Hidroelectrica a demarat deja procedurile pentru vânzarea următoarelor cinci pachete de active (microhidrocentarale), dosarele de prezentare ale acestora fiind disponibile pentru companiile interesate începând cu data de 17.07.a.a. Licitaţiile vor fi organizate, cel mai probabil, în luna septembrie.

Hidroelectrica mai deţine în portofoliu în jur de 150 de microhidrocentrale. În perioada 2004 - 2008, au fost vândute 81 de microhidrocentrale, pentru suma de 60 milioane de euro.

Compania a intrat în insolvenţă în 20 iunie 2012, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei.

În data de 27 iunie, Tribunalul Bucureşti a hotărât închiderea procedurii de insolvenţă, decizie salutată de premierul Victor Ponta ca reprezentând un succes al Guvernului în lupta cu "băieţii deştepţi" din energie, un succes care realimentează speranţa că va avea un viitor.

Hidroelectrica a fost aruncată în insolvenţă în principal de pierderile cauzate de contractele bilaterale cu traderii de energie electrică. Prejudiciile aduse Hidroelectrica de contractele cu "băieţii deştepţi"s-au ridicat la peste 1,1 miliarde euro.

În primele 6 luni ale anului 2013, Hidroelectrica, a înregistrat însă un profit istoric de 481 milioane lei. Recent, la conducerea companiei a fost nominalizat Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei Hidroelectrica, cel care a scos producătorul de energie din insolvenţă.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne