Hipotermia şi şocurile traumatice cauza morţii lui Adrian Iovan şi a Aureliei Ion

(photos.com)

Frigul a jucat un rol important în moartea pilotului Adrian Iovan şi a studentei Aurelia Ion, decedaţi în urma accidentului aviatic ce avut loc luni după-amiaza în Munţii Apuseni.

În urma necropsiei efectuate marţi la Serviciul de Medicină Legală Alba s-a constatat că Iovan a murit în urma unui şoc traumatic combinat cu şoc hipotermic, iar Aurelia Ion şi-a pierdut viaţa în urma unui şoc hipotermic combinat cu tulburări de dinamică respiratorie ca urmare a unui traumatism, relevă rezultatele necropsiei, informează Agerpres.

Medicul primar legist Gheorghe Vieru a declarat că pilotul a suferit un şoc traumatic cauzat de fracturi de membre inferioare şi costale multiple inclusiv cu ruptură de ficat. Nici Iovan şi nici studenta nu au avut hemoragii interne.

"Foarte puţin a fost la pilot unde era un hemotorace în jur de 200 de ml", a afirmat medicul legist, citat de Agerpres.

Întrebat dacă cei doi ar fi avut vreo şansă dacă ar fi fost găsiţi mai repede, Gheorghe Vieru a declarat că este greu de spus.

"Este greu de spus pentru că nu avem toate datele, şi de laborator, ca să ne confirme diagnosticul macroscopic. (...) Este vorba şi de utilităţile dintr-o ambulanţă, dacă ambulanţa e acolo. Foarte greu de stabilit. Noi o să extindem investigaţiile şi o să avem date mai precise", a declarat şeful Serviciului de Medicină Legală Alba.

Reamintim că operaţiunile de căutare au durat în jur de şase ore de la aterizarea forţată a avionului. În pofida faptului că toţi cei şapte ocupanţi ai aeronavei aveau asupra lor telefoane mobile, cu semnal GPS, serviciile de urgenţă nu au putut localiza locul exact în care se aflau. Supravieţuitorii au fost găsiţi de pădurari şi de sătenii din comuna Horea, aflată în vecinătatea locului accidentului.

Supravieţuitorii s-au încălzit la un foc improvizat din papuci şi halate "îmbibate" în after-shave. Conform martorilor, Adrian Iovan ar fi fost conştient aproximativ două ore de la aterizarea forţată a avionului pe solul îngheţat.

Trupul neînsufleţit al Aureliei Ion, studentă la Institutul Medico-Militar, va fi transportat la Bucureşti cu un camion al Unităţii Militare din Alba Iulia. Cadavrul pilotului va fi ridicat, conform medicului legist, de o rudă a acestuia, care nu a comunicat când anume va sosi pentru preluarea lui.

Pilotul Adrian Iovan şi Aurelia Ion, studenta de 23 de ani, au murit luni seară în urma accidentului aviatic care a avut loc în Pasul Ursoaia din judeţul Cluj.

Avionul pilotat de Iovan plecase de pe Aeroportul Băneasa şi se îndrepta spre Oradea pentru a recolta organe de la o pacientă aflată în moarte cerebrală. ei patru medici şi copilotul au supravieţuit, copilotul fiind cel mai grav rănit dintre ei. Medicul Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni din Capitală, cel care a anunţat accidentul aviatic la 112 şi a acordat primul ajutor colegilor săi, a avut doar răni superficiale şi a părăsit deja spitalul clujean îndreptându-se spre Bucureşti.