Hodorkovski se relansează în politică, underground, cu Open Russia

Mihail Hodorkovski, pe vremuri cel mai bogat om din Rusia, proaspăt eliberat de Vladimir Putin, ţinând o conferinţă de presă în Donetsk, Ucraina, 27 aprilie 2014.
Mihail Hodorkovski, pe vremuri cel mai bogat om din Rusia, proaspăt eliberat de Vladimir Putin, ţinând o conferinţă de presă în Donetsk, Ucraina, 27 aprilie 2014. (Brendan Hoffman/Getty Images)

Fostul magnat din industria petrolieră rusă, Mihail Hodorkovski, a declarat sâmbătă că este pregătit să adopte un rol de conducere în eforturile de direcţionare a Rusiei către o democraţie în stilul celor europene.

Hodorkovski a fost brusc eliberat din închisoare în decembrie 2013, după ce a fost acuzat în două procese, considerate politice, şi închis pe motive politice aproape un deceniu. În urma primului proces intentat magnatului, compania pe care o fondase, Yukos, cea mai mare companie petrolieră a Rusiei în 2003, a fost dezmembrată şi vândută la preţuri de nimic asociaţilor din umbră ai preşedintelui rus Vladimir Putin, cunoscuţi generic sub numele de siloviki.

Deşi după eliberare Hodorkovski a plecat imediat în Germania fără să dea declaraţii de presă în Rusia, sâmbătă, fostul magnat a celebrat relansarea fundaţiei sale politice Open Rusia în Berlin. Organizaţia, care a fost practic închisă în 2006 după ce o curte din Moscova i-a îngheţat conturile bancare, va coordona diferitele mişcări politice şi civice care formează opoziţia din Rusia.

Organizaţia va fi ghidată de principiile orientării Rusiei către Europa, întărind implementarea statului de drept şi a sistemului electoral, a precizat Hodorkovski într-un comunicat.

Într-un interviu publicat duminică de ziarul francez Le Monde, Hodorkovski şi-a arătat disponibilitatea de a conduce ţara prin criza curentă.

”N-aş fi fost interesat să devin preşedintele Rusiei dacă ţara mea s-ar dezvolta normal”, a declarat fostul miliardar. Totuşi, ”dacă va trebui să depăşim criza şi să efectuăm reforme constituţionale, astfel încât să redistribuim puterile prezidenţiale în favoarea justiţiei, parlamentului şi societăţii civile, voi fi pregătit să preiau această parte a muncii”, a declarat acesta pentru Le Monde.

Hodorkovski susţine că guvernul rus este ”îmbolnăvit” de un fel de lipsă de legitimitate, care poate fi refăcută numai prin alegeri oneste, a adăugat acesta.

Acesta speră să întărească dialogul politic al ţării creând o structură online care să aducă la un loc grupurile de opoziţie şi indivizii care sunt dispersaţi prin peisajul politic.

Open Russia nu va fi înregistrată oficial şi nu va avea birouri deschise în Rusia din motive lesne de înţeles.

”Acţiunile pe care el (Putin) le ia aduc clar Rusia de-a lungul căi patriarhale asiatice de dezvoltare”, a declarat acesta.

N-aş fi fost interesat să devin preşedintele Rusiei dacă ţara mea s-ar dezvolta normal - Hodorkovski, cel mai rebel fost oligarh al Rusiei

Primul scop electoral al Open Rusia este să prevină ocuparea locurilor din Duma de Stat de către ”cei mai odioşi oameni” în 2016. Hodorkovski vede Duma de Stat rusă drept un ”bastion al reacţionarilor”.

Hodorkovski a susţinut că organizaţia este pregătită să susţină orice entitate politică care sprijină dezvoltarea rusă pe modelul european, indiferent de afilierea specifică a candidatului, şi indiferent dacă sprijinul este: ”informaţional, ideologic, organizaţional, şi bineînţeles, acolo unde este posibil, financiar”.

Averea actuală a fostului politician rus este cotată la 170 de milioane de dolari în 2014, potrivit Forbes Russia. Atunci când a fost arestat în 2003 averea sa era estimată la 15 miliarde de dolari, ceea ce-l făcea cel mai bogat om din Rusia.

În comunicatul de la deschiderea organizaţiei, Hodorkovski a precizat că Open Russia ”nu primeşte bani din America; fondurile ne sunt furnizate de compatrioţii noştri ruşi”.

Mulţi dintre analiştii politici ruşi au argumentat că arestarea lui Hodorkovski a fost ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin.

Înainte de arestarea magnatului, Putin avertizase clasa de oligarhi ai Rusiei să "nu se implice în politică" - de fapt cerându-le obedienţă absolută.

Hodorkovski nu a vizitat Rusia nici măcar la înmormântarea mamei sale din luna august, citând posibilitatea de a fi arestat din nou atunci când intră în Rusia. În prezent, fostul magnat s-a auto-exilat în Elveţia cu familia sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe