Hong Kong: China operează primele arestări ale dizidenţilor sub legea "securităţii naţionale". Tânăr de 19 ani, arestat

Trupe de poliţie din Hong Kong
Trupe de poliţie din Hong Kong (May James/HKFP)

Un organizator al grupului Studentlocalism, pro-independenţă, din Hong Kong, este printre cei patru tineri arestaţi sub suspiciunea de instigare la secesiune, conform noii legi de aşa-zisă "securitate naţională" impusă de regimul comunist chinez asupra oraşului Hong Kong pentru a stăvili dizidenţa.

Poliţia l-a arestat pe Tony Chung, în vârstă de 19 ani, la reşedinţa sa din cartierul Yuen Long. Fostul purtător de cuvânt al grupului Studentlocalis, Ho Nok-hang, şi fostul membru Yanni Ho au fost şi ei arestaţi de ofiţerii de securitate ai Chinei comuniste.

Evoluţia marchează primul incident în care o persoană publică implicată în protestele pro-democraţie este arestată conform legii care incriminează subversiunea, secesiunea, terorismul şi "colaborarea cu puteri străine".

Cu o lună în urmă, Congresul National al Poporului, care votează la grămadă propunerile liderilor comunişti, a adoptat legi care permit arestarea dizidenţilor din Hong Kong, judecarea lor în tribunalele chineze controlate de regim şi chiar pedepsirea lor cu închisoare pe viaţă. Conform legii, anchetele se execută de Ministerul Securităţii, care este controlat de Partidul Comunist, iar forţele poliţieneşti şi sistemul de Justiţie din Hong Kong sunt scoase din circuit, în cazul acestor dosare.

Pentru a motiva arestările celor patru lideri, agenţia de implementare a noii legi a citat articolul 21 care afirmă că formularea unor declaraţii care promovează secesiunea constituie o incitare, nefiind necesar să se evalueze dacă făptaşul intenţiona acest lucru.

Agenţia şi-a motivat arestările pe conţinutul publicat de cei patru pe reţelele de socializare după adoptarea legii, deşi nu s-a specificat în ce grup sau ce postări ar încălca legea: „Sursele noastre şi ancheta arată că grupul a anunţat recent pe reţelele de socializare că pledează pentru independenţa Hong Kong-ului”.

Secesiunea este definită la articolul 20 din "legea securităţii" drept „participarea, planificarea sau implementarea… la/de acte de secesiune… indiferent dacă este sau nu folosită forţa sau ameninţarea cu forţa”.

După adoptarea legii "de securitate" la 30 iunie, Studentlocalism a anunţat într-o declaraţie că s-a desfiinţat şi a demis toţi membrii săi din Hong Kong cu efect imediat: „Membrii din străinătate ai Studentlocalism vor înfiinţa oficial o filială în străinătate şi vor prelua toate programele grupului. Vom continua să pledăm pentru independenţa oraşului Hong Kong până când va deveni un stat suveran".

Pe 17 iulie, organizaţia a anunţat fondarea diviziei sale din SUA „în aceste vremuri în care 'independenţa oraşului Hong Kong' a devenit o expresie interzisă care ar putea fi pedepsită cu închisoarea pe viaţă”, au declarat aceştia.

Chung a fost arestat şi în 2019, după ce ar fi dat jos de pe un stâlp un steag al Chinei comuniste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe