Hong Kong: Magnatul Jimmy Lai rămâne iar fără cauţiune

Partidul se joacă de-a şoarecele şi pisica, umilindu-l pe unul dintre cei mai respectaţi susţinători ai democraţiei din oraş
Partidul Comunist Chinez îşi arată puterea - respectatul magnat al presei anti-comuniste din Hong Kong, Jimmy Lai, scos la paradă în lanţuri pentru a se prezenta la procese politice
Partidul Comunist Chinez îşi arată puterea - respectatul magnat al presei anti-comuniste din Hong Kong, Jimmy Lai, scos la paradă în lanţuri pentru a se prezenta la procese politice (Getty Images)

Un tribunal de apel din Hong Kong a refuzat, marţi, eliberarea pe cauţiune a magnatului mass-media Jimmy Lai, cea mai cunoscută persoană care va fi acuzată conform legii securităţii naţionale a oraşului.

Jimmy Lai, patronul publicaţiei Apple Daily, care, alături de Epoch Times Hong Kong a continuat să sprijine democraţia din oraş în pofida cimentării evidente a controlului exercitat de Partidul Comunist Chinez asupra centrului financiar, a fost arestat după acuzaţii de fraudă, considerate pe scară largă o invenţie a agenţilor pro-Beijing din oraş.

Lai a fost arestat la sediul firmei sale, iar imaginile cu el purtând cătuşe au fost difuzate non-stop de canalele media din Hong Kong.

Lai se află în arest din 3 decembrie, cu excepţia perioadei în care a fost eliberat pe cauţiune aproximativ o săptămână la sfârşitul anului trecut. El a plătit o cauţiune de 10 milioane HKUSD (1,3 milioane USD), stabilită de o instanţă inferioară pe 23 decembrie, dar Tribunalul de Apel Final (CFA) a decis pe 31 decembrie să fie pus în custodie pentru o nouă audiere în urma unui apel al guvernului-marionetă din oraş.

Revenirea sa în custodie a fost motivată parţial de articolul 42 din aşa-zisa lege a securităţii, care prevede că „nu se va acorda cauţiune unui suspect sau inculpat penal decât dacă judecătorul are motive suficiente să creadă că suspectul sau inculpatul nu va continua să comită acte care pun în pericol securitatea naţională”.

Marţi, cei cinci judecători ai CFA au declarat într-o hotărâre scrisă că instanţa inferioară a aplicat o „linie de raţionament eronată” şi „a interpretat greşit” articolul 42. Decizia a fost unanimă.

Judecătorii au declarat că echipa lui Lai ar putea face o „nouă cerere” pentru cauţiune, deoarece decizia de marţi a fost „de natură limitată”, concentrându-se pe modul în care instanţa inferioară a ajuns la decizia sa, mai degrabă decât dacă Lai ar trebui sau nu să fie eliberat.

Lai, îmbrăcat într-un costum gri închis, a stat impasibil în boxa acuzaţilor în timp ce judecătorii îşi pronunţau decizia.

Jimmy Lai este unul dintre cei mai respectaţi oameni din Hong Kong, fiind cunoscută atitudinea sa anti-comunistă, precum şi încăpăţânarea cu care a ales să rămână în Hong Kong chiar şi după impunerea aşa-zisei legi de securitatea naţională, cu toate că ştia precis că va fi o ţintă a comuniştilor de la Beijing.

Jimmy Lai a finanţat deseori presa independentă cu fonduri personale, câştigate de pe urma afacerilor sale.

În afara tribunalului, un număr mic de protestatari pro-China strigau sloganuri revoluţionare la megafoane: „Închisoare pe viaţă pentru Jimmy Lai ... protejaţi pacea Hong Kong-ului”. În sala de tribunal, susţinătorii lui Lai strigau „Rezistă!” şi „Bagă ulei” un mod tradiţional al chinezilor de a-i încuraja pe cei aflaţi în dificultate, folosită frecvent în timpul blocajelor sălbatice impuse în Wuhan la începutul lui 2020.

Lai a fost arestat în august, când aproximativ 200 de poliţişti au exectuat raiduri în redacţia ziarului său Apple Daily.

Un Congres al Partidului Comunist Chinez a impus fostei colonii britanice o lege de aşa-zisă "securitate naţională" în iunie anul trecut, după luni de proteste pro-democraţie generate de încercarea Beijing-ului de a scurtcircuita sistemul de justiţie al oraşului.

Legea sancţionează tot ce China consideră subversiune, secesiune, terorism sau coliziune cu forţe străine. Pedepsele maxime sunt închisoare pe viaţă.

Legea este considerată pe scară largă o încercare a comuniştilor chinezi de a zdrobi disidenţa şi eroda libertăţile în oraşul semi-autonom, controlat de China.

Într-unul dintre procesele deschise împotriva lui Jimmy Lai, procurorii l-au acuzat că a încălcat aşa-zisa lege a securităţii în momentul în care a făcut declaraţii publice pe 30 iulie şi 18 august, în care ar fi solicitat intervenţie străină în sprijinul democraţiei din Hong Kong.

Lai a vizitat frecvent Washingtonul, întâlnindu-se cu oficiali, inclusiv cu fostul secretar de stat Mike Pompeo, pentru a obţine sprijin pentru democraţia din Hong Kong. Atitudinea sa a determinat Beijingul să-l numească „trădător”.

Conform noii legi, inculpatului îi revine sarcina de a dovedi că nu este o ameninţare la adresa securităţii naţionale dacă este eliberat pe cauţiune. Conform sistemului juridic bazat pe legisalaţia din Hong Kong, sarcina acuzării cădea în mod tradiţional pe umerii procurorilor, din cauza prezumţiei de nevinovăţie.

„Am pierdut dreptul de a avea prezumaţia de nevinovăţie până când nu vom fi dovediţi vinovaţi”, a spus Avery Ng, un activist pro-democraţie, în sala de tribunal. Avery Ng se confruntă şi el cu acuzaţii legate de adunare ilegală în timpul protestelor în masă din 2019.

Lai a renunţat anul trecut la funcţia de CEO al Next Digital, care tipăreşte ziarul Apple Daily, un popular tabloid cunoscut pentru criticile adresate comuniştilor chinezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe