Hong Kong: Manifestanţii blochează accesul în Consiliul Legislativ, forţând amânarea citirii proiectului privind extrădarea

Mii de manifestanţi s-au adunat la sediul guvernului şi au blocat cel puţin două căi de acces majore în centrul Hong Kong-ului pentru a se opune proiectului de lege privind extrădările. Cea de-a doua citire a proiectului a fost amânată din cauza protestului.
Poliţia foloseşte gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor în apropierea Consiliului Legislativ din Hong Kong, 12 iunie 2019
Poliţia foloseşte gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor în apropierea Consiliului Legislativ din Hong Kong, 12 iunie 2019 (Kyodo News/Getty Images)

Autorităţile din Hong Kong au amânat cea de-a doua citire a proiecului de lege privind extrădarea în China continentală după ce mii de manifestanţi au blocat miercuri dimineaţă accesul la Complexul Consiliului Legislativ. Sesiunea urmează să aibă loc la o dată ce va fi stabilită ulterior, se precizează în declaraţia publicată de serviciul de presă al guvernului din Hong Kong, potrivit Deutsche Welle. Totuşi, potrivit unor rapoarte, este posibil ca parlamentarii să participe la cea de-a doua citire a proiectului de lege în pofida protestelor.

Amânarea lecturii marchează o victorie a opozanţilor proiectului de lege care, dacă va fi adoptat, va permite fostei colonii britanice să extrădeze deţinuţi în China continentală.

Mii de persoane s-au adunat miercuri dimineaţă în zona Consiliului Legislativ şi au blocat două artere majore din faţa Guvernului. Manifestanţii au răsturnat bariere de metal amplasate de poliţie şi s-au ciocnit cu forţele de securitate, care au folosit spray cu piper şi au avertizat că ar putea folosi forţa dacă presiunea va continua.

Oficialii locali au anunţat ulterior că, din cauza protestelor, au amânat o sesiune legislativă în care era programată cea de-a doua citire a proiectului de lege.

Majoritatea manifestanţilor au fost tineri şi studenţi.

“Suntem tineri dar ştim că, dacă nu ne protejăm drepturile, am putea să le pierdem”, a susţinut manifestantul Jacky, un tânăr de 18 ani.

Sindicatele profesorilor au declarat că plănuiesc o grevă pentru ziua de miercuri iar unele rapoarte media au raportat că studenţii ar putea boicota cursurile pentru a participa la mitinguri. Membrii Confederaţiei Sindicatelor Muncii din Hong Kong au fost încurajaţi să îşi ia concediu medical, a declarat un reprezentant al sindicatelor pentru agenţia de ştiri germană DPA. Peste 1.000 de firme au promis de asemenea că vor întrerupe activităţile o zi pentru a susţine protestele.

Câteva bănci majore din centrul financiar asiatic, inclusiv HSBC, au căzut de acord asupra unor aranjamente pentru un program de muncă flexibil, potrivit unor raporte media din Hong Kong.

Protestele de miercuri au loc la trei zile după un miting masiv împotriva proiectului de lege privind extrădarea, la care au participat peste un milion de oameni, potrivit organizatorilor.

În pofida amplorii protestelor, directorul executiv al Hong Kong, Carrie Lam, a rămas sfidătoare şi a promis că va continua demersurile privind proiectul de lege, despre care a precizat că va acoperi breşe importante în procedura actuală privind extrădarea. De asemenea, Lam a avertizat opozanţii să nu comită “acte radicale”.