Hong Kong marchează revenirea sub controlul Chinei cu ciocniri între manifestanţi şi poliţie

Ciocniri între manifestanţi şi poliţie în Hong Kong, 1 iulie 2019
Ciocniri între manifestanţi şi poliţie în Hong Kong, 1 iulie 2019 (Screenshot)

Sute de manifestanţi din Hong Kong s-au ciocnit luni dimineaţă cu forţele de ordine, înaintea unui miting anual ce urmează să aibă loc după amiază (ora locală), la care, potrivit estimărilor, ar participa un număr mare de participanţi, potrivit Deutsche Welle.

Mitingul urmăreşte să marcheze revenirea Hong Kong-ului sub controlul comuniştilor chinezi, mişcare ce a avut loc la 1 iulie 1997.

Protestele aniversare au loc pe fondul demonstraţiilor masive recente la care au ieşit în stradă peste un milion de oameni pentru a demonstra împotriva proiectului de lege care prevede că cetăţenii străini şi chinezi care trăiesc sau călătoresc prin oraş, pot fi extrădaţi în China, permiţând astfel regimului comunist de la Beijing să obţină controlul asupra unui mare număr de activişti pro-democraţie.

Ca urmare a protestelor, guvernul a amânat dezbaterea asupra proiectului de lege, însă liderii protestelor doresc ca proiectul să fie retras oficial, iar şeful Executivului, Carrie Lam, să demisioneze.

Aniversarea din 1 iulie a fost marcată de nemulţumirile tot mai mari ale rezidenţilor oraşului din cauza amestecului tot mai intens al Partidului Comunist Chinez în problemele din Hong Kong şi erodarea continuă a libertăţilor de care se bucură oraşul.

Fostă colonie britanică, Hong Kong a fost returnat Chinei sub principiul “o ţară, două sisteme”. Această formulă permite libertatea de a desfăşura proteste şi permite regiunii autonome să aibă un sector judiciar independent, niciunul dintre aceste lucruri nefiind acceptate în China continentală.

Ciocniri cu poliţia

Marşul pro-democraţie de luni urmează să înceapă după amiază (ora locală) în Parcul Victoria şi să se încheie la sediul guvernului, în centrul financiar.

Aniversarea este considerată o sărbătoare publică, astfel că pieţele financiare şi majoritatea companiilor sunt închise în această zi.

În zorii zilei, mici grupuri de manifestanţi mascaţi, majoritatea tineri, au preluat controlul asupra a trei dintre principalele artere rutiere ale oraşului şi le-au blocat cu bariere metalice şi din plastic.

Ciocniri cu forţele de intervenţie ale poliţiei, care au folosit bastoane şi gaze lacrimogene, au fost raportate în districtele Admiralty şi Wanchai.

Violenţele au avut loc cu puţin timp înaintea unei ceremonii de ridicare a steagului la sediul guvernului care marca cea de-a 22-a aniversare a predării oraşului.

Evenimentul a fost condus de Carrie Lam, care nu a fost văzută în public de peste 10 zile. Ea a susţinu un discurs cu un ton conciliator, ţinând cont de situaţia tensionată între guvernul pro-Beijing şi manifestanţii pro-democraţie.