Hong Kong - Partidul instituie un serviciu de raportare a susţinătorilor democraţiei

“Nu vor fi învingători la sfârşitul acestei revoluţii dar vă rugăm să fiţi martori la ea”
“Nu vor fi învingători la sfârşitul acestei revoluţii dar vă rugăm să fiţi martori la ea” (May James/HKFP)

Poliţia din Hong Kong a organizat săptămâna aceasta o linie de asistenţă telefonică unde rezidenţii pot să-şi raporteze vecinii pentru încălcarea „legii securităţii naţionale” impusă asupra Insulei de către Partidul Comunist Chinez, în iunie.

Linia de asistenţă telefonică a fost lansată „în vederea facilitării furnizării sau raportării de informaţii legate de securitatea naţională”, potrivit site-ului web al poliţiei.

Cu toate acestea, până în prezent, linia telefonică este accesibilă doar pe platformele wechat (platforma socială chineză), SMS şi e-mail, iar poliţia a afirmat că nimeni nu va răspunde la mesaje şi a promis că cei care îşi raportează vecinii vor rămâne anonimi.

Poliţia a mai asigurat că datele informatorilor Partidului Comunist vor fi protejate conform ordonanţei privind datele personale şi nu vor fi partajate cu terţi.

Linia directă a fost promovată pe platformele de socializare ale poliţiei, întrucât publicul a fost îndemnat să împărtăşească „informaţii, fotografii, audio sau video”.

Publicaţia HKFP l-a citat pe activistul pentru democraţie Joshua Wong, care avertiza luna trecută că "linia telefonică" propusă este o „ameninţare pentru investitorii şi expatriaţii străini”, deoarece aşa-zisa lege de securitate impusă de Partid asupra oraşului „incriminează inclusiv cetăţenii străini, comportamentul şi discursurile străine”, pe lângă cuvintele şi faptele comise pe teritoriul oraşului Hong Kong.

Mai bizar, BBC a citat susţinători ai guvernului marionetă din Hong Kong, controlat de regimul comunist, care aprobau noul serviciu pentru informatori deoarece ar ajuta poliţia „să aplice cu stricteţe legea” şi „să aducă trădătorii în faţa justiţiei”.

Câţiva activişti pro-democraţie din Hong Kong au descris linia de asistenţă drept genul de lucruri pe care Partidul le-a făcut în timpul brutalei Revoluţii Culturale a lui Mao Zedong. Parlamentarul Partidului Democrat Lam Cheuk-ting a numit-o „Revoluţia Culturală 2.0”.

„În zilele noastre, cetăţenii din Hong Kong au deja sentimentul că cineva poate fi blamat cu uşurinţă pentru orice face şi că se poate călca cu uşurinţă pe o mină politică. Linia de asistenţă va intensifica doar efectul îngrozitor asupra societăţii”, a avertizat Lam.

South China Morning Post (SCMP), o publicaţie controlată de magnatul chinez hi-tech Jack Ma, a raportat joi că linia fierbinte a primit peste o mie de „informaţii” în primele ore de funcţionare, chiar şi după ce au fost raportate probleme tehnice semnificative cu wechat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe