Hong Kong: Poliţia foloseşte gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc împotriva manifestanţilor

Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie în districtul turistic Tsim Sha Tsui din Hong Kong, 27 octombrie 2019
Ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie în districtul turistic Tsim Sha Tsui din Hong Kong, 27 octombrie 2019 (Screenshot)

Forţele de poliţie au acţionat din nou în forţă, duminică, în districtul turistic Tsim Sha Tsui din Hong Kong, lansând gaze lacrimogene asupra miilor de participanţi la un protest neautorizat în apropierea portului oraşului.

Cu o zi în urmă, peste 1.000 de lucrători din domeniul medical şi alţi manifestanţi au participat la un protest autorizat în fosta colonie britanică, aceştia exprimându-şi dezaprobarea cu privire la brutalitatea poliţiei în ultimele luni de proteste, uneori violente.

Duminică, manifestanţii - mulţi dintre ei purtând măşti, sfidând astfel o recentă lege pentru situaţii de urgenţă care interzice acoperirea feţei - au blocat traficul pe Nathan Road prin ridicarea de baricade.

Poliţia a efectuat numeroase percheziţii, fapt ce a dus la diverse confruntări pe măsură ce numărul manifestanţilor a crescut.

În plus, forţele de ordine au folosit gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene în cel puţin 3 locaţii ale districtului din Hong Kong. Poliţiştii au folosit de asemenea un tun cu apă pentru a dispersa protestatarii adunaţi pe Nathan Road.

Valul de proteste generat de imixtiunile Chinei în sistemul de drepturi şi libertăţi ale locuitorilor din Hong Kong a scos în stradă mulţimi de peste 1 milion de persoane, ilustrând o coeziune masivă a populaţiei în faţa ingerinţelor Beijingului. Potrivit unui lider al Amnesty International din oraş, 75% din populaţie sprijină protestele, în ciuda lunilor de propagandă cu care Beijingul bombardează zilnic canalele media, precum şi a violenţelor Poliţiei.

Protestele, la început paşnice, au degenerat într-un adevărat război urban împotriva comunismului în general şi chiar a Chinei, după ce abuzurile şi brutalităţile poliţiei au generat tensiuni suplimentare. Deşi proiectul de lege a fost retras în final, protestele au continuat, sfidând deciziile poliţiei care le interziceau.

Doi oameni au fost împuşcaţi cu muniţie de război, peste 2500 de persoane au fost arestate, activiştii pro-democraţie au fost uneori linşaţi de clanuri criminale organizate, iar viaţa politică şi socială a oraşului a fost aruncată în haos de încercarea Chinei de a distruge sistemul de justiţie din Hong Kong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe