Hong Kong: protestele continuă neabătute, poliţia foloseşte gloanţe de cauciuc pe scară largă

Hong Kong - război urban împotriva regimului comunist chinez
Hong Kong - război urban împotriva regimului comunist chinez (Tom Grundy/HKFP)

Poliţia din Hong Kong a tras vineri cu gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii strânşi în afara unei staţii de metrou din peninsula Kowloon, dens populată.

Violenţele de vineri au marcat ultimele confruntări din cadrul valului de proteste care zguduie centrul financiar în ultimele 14 săptămâni.

Liderul din Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat săptămâna aceasta că va retrage pachetul legislativ privind extrădarea suspecţilor rezidenţi pe insulă în China continentală.

Măsura, oarecum neaşteptată, încearcă să stăvilească protestele, sau, dacă ele continuă, să dea un motiv regimului de la Beijing să acuze manifestanţii de revoltă sau subminarea puterii de stat, odată ce motivul iniţial al protestelor nu mai există.

În ciuda ameninţărilor, sute de manifestanţi, mulţi dintre ei mascaţi şi îmbrăcaţi în negru - pentru a nu fi identificaţi de reţeaua de camere de monitorizare construită de China - au ieşit în stradă, folosind umbrele pentru a se apăra de jeturile de gaze lacrimogene.

Protestatarii s-au adunat în afara staţiei Prince Edward din Mong Kok, una dintre cele mai dens populate regiuni ale lumii.

Protestatarii s-au retras atunci când poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc, dar s-au adunat în grupuri mici pentru a aprinde focuri din paleţi din lemn, cutii de carton şi alte resturi, continuând protestele.

Niciun raport oficial nu a menţionat imediat că au avut loc arestări sau răniţi, deşi unele persoane au fost tratate pe marginea drumului pentru răni minore.

Staţiile Mong Kok, Prince Edward şi Yau Ma Tei au fost închise.

PSe intenţionează să se protesteze în weekend în aeroportul din Hong Kong, unul dintre cele mai aglomerate din regiune. Aeroportul a anunţat că doar pasagerii cu bilete vor avea voie să utilizeze serviciul de tren Airport Express sâmbătă. Trenul nu se va opri în traseu, în peninsula Kowloon. Serviciile de autobuz ar putea fi de asemenea închise.

Cancelarul german Angela Merkel, aflată în vizită în China, a ridicat problema Hong Kong-ului cu premierul Li Keqiang, afirmând că este necesară o soluţie paşnică. "Am subliniat că drepturile şi libertăţile cetăţenilor (din Hong Kong) trebuie să fie respectate", a declarat Merkel.

Protestatarii au menţionat cinci puncte pentru a opri protestele: retragerea proiectului legislativ privind extrădarea în China, eliberarea celor arestaţi în cele trei luni de proteste pentru violenţă, o anchetă independentă asupra brutalităţii forţelor de poliţie, retragerea etichetării mitingurilor drept „revoltă” şi dreptul de a alege lideri proprii pentru locuitorii din Hong Kong.

Guvernul oraşului a acceptat doar prima cerinţă a protestatarilor, după trei luni de tulburări.

China a ameninţat în mai multe rânduri că va interveni cu trupe în oraş, pentru a opri protestele, despre care afirma că ar fi sprijinite de "forţe străine".