Hong Kong - protestele devin hard core - coctailuri Molotov vs gaze lacrimogene

Ciocniri între manifestanţii pro-democraţie şi poliţie în Hong Kong, 24 august 2019
Ciocniri între manifestanţii pro-democraţie şi poliţie în Hong Kong, 24 august 2019 (May James / HKFP)

Poliţia din Hong Kong a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea de manifestanţi într-o suburbie industrială, sâmbătă, după ce unii activişti au aruncat coctailuri Molotov şi cărămizi înspre trupele anti-revoltă trimise pe stradă de guvernul marionetă al oraşului.

Sâmbătă, China a eliberat un membru al consulatului britanic dispărut în Shenzen timp de 15 zile - care fusese aparent arestat la întoarcerea sa, în gara din Hong Kong - unde Beijingul are drept de arestare. Motivul declarat iniţial al reţinerii a fost, după afirmaţiile oficialilor chinezi, faptul că Simon Cheng solicitase serviciile unei prostituate. Apoi acuzaţiile au fost de "nerespectare a regulamentelor privind securitatea".

Marea Britanie ceruse Chinei informaţii despre angajatul biroului său consular.

Poliţia chineză a afirmat că Cheng "a mărturisit acuzaţiile aduse împotriva sa", un comentariu frecvent utilizat de anchetatorii comunişti, deşi Cheng nu s-a putut apăra în instanţă.

Patru staţii de metrou au fost închise în jurul cartierului Kwun Tong, o zonă dens populată a oraşului, situată în estul peninsulei Kowloon. Mii de persoane au ieşit pe străzile din Hong Kong, majoritatea purtând umbrele.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene după ce unii protestatari au aruncat cocteiluri Molotov şi cărămizi, în timp ce alţii au distrus camere de supraveghere montate pe stâlpi.

Guvernul oraşului a afirmat într-o declaraţie că protestatarii „reprezintă o ameninţare serioasă pentru siguranţa tuturor”. „După ce avertismentele repetate adresate protestatarilor au devenit zadarnice, poliţiştii au lansat gaze lacrimogene şi au desfaşurat minimum de forţe pentru a dispersa protestatarii".

Unul dintre proteste s-a desfăşurat în faţa radioului din Hong Kong - sute de persoane manifestând împotriva modului în care postul de radio a descris protestele, considerat „fake news”.

Organizatorii planifică o serie de proteste în următoarele săptămâni, inclusiv marşuri masive, o grevă şi boicotarea orelor la universităţi.