Hong Kong: Şefa Executivului doreşte să se întâlnească cu studenţii după protestele în masă

Un manifestant aruncă un ou către sediul poliţiei din Hong Kong în timpul unui protest, 21 iunie 2019
Un manifestant aruncă un ou către sediul poliţiei din Hong Kong în timpul unui protest, 21 iunie 2019 (Eduardo Leal/Bloomberg/Getty Images)

Şeful Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a cerut să se întâlnească cu studenţii universităţii din oraş, a declarat joi biroul de presă, în contextul în care aceasta încearcă să depăşească presiunea generată de noua criză politică ce afectează oraşul de aproximativ o lună.

Locuitorii oraşului au organizat proteste ample în ultimele săptămâni – la apogeu ieşind 2 milioane de persoane în stradă – împotriva unui proiect de lege care ar permite poliţiei din Hong Kong să extrădeze cetăţeni în China, indiferent de naţionalitate, în cazul în care Partidul Comunist Chinez îi acuză de încălcarea legii chineze.

În seara zilei de 1 iulie, cu ocazia aniversării returnării Hong Kong-ului către China, sute de manifestanţi furioşi au năvălit şi au vandalizat sediul Consiliului Legislativ al oraşului. Incidentul a avut loc după ce Lam, care este loială conducerii din Beijing, a anunţat că suspendă controversatul proiect de lege pe termen nelimitat, ceea ce înseamnă că, deşi nu va fi supus votului imediat, acesta ar putea oricând să fie readus pe masa discuţiilor. Temându-se că ar putea fi arestaţi pentru că resping în public comunismul şi că vor fi expuşi judecării în instanţele comuniste chineze, care sunt controlate de Partid, manifestanţii au cerut retragerea definitivă a proiectului.

În primele ore ale zilei de marţi, poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii care au ocupat sediul Consiliului, fiind rănite câteva zeci de persoane. Cel puţin 11 bărbaţi şi o femeie au fost arestaţi pe baza suspiciunii că au încercat să submineze festivităţile de luni, potrivit The Guardian.

Într-o declaraţie trimisă prin e-mail, un purtător de cuvânt al lui Lam a susţinut că “şeful Executivului a început să invite tineri din medii diferite la convorbiri, inclusiv studenţi şi tineri care au participat la recentele proteste”.

Uniunea studenţilor din cadrul Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie din Hong Kong (USTHK), una dintre principalele opt instituţii cu educaţie superioară, a refuzat solicitarea, precizând că Lam a cerut o întâlnire cu uşile închise, potrivit Reuters.

“Dialogul trebuie să fie deschis, să participe toţi cetăţenii Hong Kong-ului şi să li se permită tuturor să vorbească”, a susţinut uniunea într-o declaraţie publicată pe Facebook.

Purtătorul de cuvânt al lui Lam a mai afirmat că aceasta speră că uniunea studenţilor din cadrul USTHK va reconsidera participarea la întâlnire, care va avea loc “la o scară mică şi cu uşile închise” pentru a facilita un “schimb de păreri complex şi sincer”.

Studenţii de la USTHK au repetat cererea făcută de opoziţie în ultimele săptămâni privind investigarea brutalităţii poliţiei împotriva manifestanţilor şi au susţinut că Lam ar trebui să nu îi mai eticheteze ca “răzvrătiţi”. De asemenea, pe lista cererilor studenţilor a fost inclus şi votul universal real.

Studenţii Universităţii Chineze din Hong Kong, o altă instituţie de educaţie superioară din grupul celor opt, au fost de asemenea invitaţi dar încă nu au luat o decizie în această privinţă, potrivit unei surse a uniunii studenţeşti din această universitate.

Pentru moment oraşul Hong Kong nu poate extrăda transfugii chinezi care sunt urmăriţi în China, din cauza principiului de guvernare pe care Beijingul s-a obligat să-l urmeze – “o ţară, două sisteme” – după recăpătarea controlului asupra fostei colonii britanice în 1997. Opozanţii proiectului de lege se tem că acesta, care va permite Hong Kong-ului să încheie acorduri unice cu China continentală şi alte jurisdicţii, va distruge zidul legislativ care separă sistemul de justiţie al oraşului de cel al regimului comunist din Beijing.

În plus, invitaţia făcută de Lam la dialog are loc în contextul în care Marea Britanie a avertizat China, marţi, că vor exista consecinţe grave în cazul în care declaraţia sino-britanică cu privire la Hong Kong nu este onorată, declarând că Londra îi susţine pe cetăţenii din fosta colonie britanică.

“Marea Britanie a semnat un acord juridic obligatoriu la nivel internaţional în 1984, care stabileşte formula ‘o ţară, două sisteme’, consacră libertăţile fundamentale ale cetăţenilor din Hong Kong, iar noi susţinem ferm acest acord şi cetăţenii din Hong Kong”, a afirmat ministrul britanic de Externe, Jeremy Hunt. “Vor urma consecinţe grave dacă acest acord juridic obligatoriu la nivel internaţional nu este onorat”, a precizat el pentru BBC TV.