Hong Kong-ul interzice turiştii proveniţi din provincia de unde a izbucnit virusul

Legea împotriva maştilor faciale în Hong Kong generează proteste înverşunate
Legea împotriva maştilor faciale în Hong Kong generează proteste înverşunate (May James / HKFP)

Locuitorilor din provincia Hubei din China - locul raportat pentru prima dată ca focar al coronavirusului Wuhan - li se va interzice intrarea în Hong Kong începând de luni.

Măsura a survenit pe fondul creşterii spectaculoase a cazurilor de boală.

Regimul comunist chinez a anunţat, de asemenea, că va prelungi vacanţa de Anul Nou Lunar cu trei zile - până la 2 februarie, iar şcolile se vor deschide după vacanţa de Anul Nou mai târziu decât de obicei, a declarat postul de televiziune CCTV al regimului.

Cifrele oficiale privind epidemia, publicate de Partid, susţin că 2.000 de oameni s-au îmbolnăvit în China şi 56 au murit, însă experţi epidemiologi cred că numărul ar putea fi mult mai mare, autorităţile chineze fiind cunoscute pentru lipsa de transparenţă.

În pofida răspândirii pe patru continente şi a rapidităţii cu care se transmite virusul de la om la om, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a refuzat să declare epidemia drept o pandemie de nivel internaţional.

O serie de cazuri au fost raportate în numeroase ţări, inclusiv Tailanda, Australia, Statele Unite, Franţa şi Canada, Japonia, Mexic. Nu s-au înregistrat victime în afara Chinei.

Ministrul Naţional al Sănătăţii din China, Ma Xiaowei, a declarat că perioada de incubaţie a virusului poate varia de la una la 14 zile, timp în care se poate produce infecţia şi că unele cazuri de îmbolnăvire sunt asimptomatice.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că este în drum spre Beijing pentru a se întâlni cu oficiali şi experţi din domeniul sănătăţii care se ocupă de coronavirus.

Hong Kong-ul, condus de China, care are şase cazuri confirmate, va interzice, de asemenea, luni intrarea persoanelor care au vizitat provincia Hubei în ultimele 14 zile, a declarat guvernul oraşului. Regula nu se aplică rezidenţilor din Hong Kong.

Guvernatorul provinciei Hubei, Wang Xiaodong, a declarat duminică că se simte „abătut” şi responsabil pentru focar. El a descris situaţia ca fiind gravă şi a spus că stocurile de materiale consumabile medicale sunt încă restrânse.

China a confirmat 2.051 de cazuri de infecţie la ora 11:00 pe 26 ianuarie, în timp ce numărul morţilor cauzate de virus a rămas la 56, a transmis radioul şi televiziunea de stat.

Aeroporturile din întreaga lume au intensificat screeningul pasagerilor din China, deşi unii oficiali şi experţi din domeniul sănătăţii au pus sub semnul întrebării eficacitatea acestor măsuri.

Oficialii de sănătate din judeţul Orange, California, au declarat că un al treilea caz a fost înregistrat în Statele Unite la un călător din Wuhan, care se află izolat şi în stare bună.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că va transporta personalul de la consulatul său din Wuhan în Statele Unite, în timp ce Japonia va aranja un zbor charter pentru ca resortisanţii japonezi să se întoarcă din Wuhan. Aproximativ 50 de italieni din Wuhan şi regiunea Hubei au părăsit deja locul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe