Hu Jintao poate păstra controlul asupra armatei după succesiune

Şeful PCC, Hu Jintao, inspectează garnizoana Armatei de Eliberare a Poporului în timpul unei vizite la Baza Maritimă din Hong Kong, la 30 iunie 2007.
Şeful PCC, Hu Jintao, inspectează garnizoana Armatei de Eliberare a Poporului în timpul unei vizite la Baza Maritimă din Hong Kong, la 30 iunie 2007. (Mike Clarke-Pool / Getty Images)

A obţine sustinere din partea armatei în contextul actual al luptelor din interiorul Partidului Comunist Chinez (PCC) este un lucru de maximă importanţă. Recent, Partidul Central a cerut în mod repetat armatei să îşi ia angajamentul de a i se supune lui Hu Jintao. Conform unui raport media, este probabil că Hu va rămâne Preşedintele Comisiei Centrale Militare (CCM) pentru cel puţin încă doi ani după ce nu va mai ocupa poziţia sa de secretar general al PCC.

PLA Daily, ziarul oficial al Armatei de Eliberare a Poporului (AEP), a publicat recent o serie de articole cerând armatei de a “urma cu hotărâre comanda Partidului Central, CCM şi a preşedintelui Hu”.

Într-un articol din 27 martie se subliniază în mod specific: “Ne putem pierde direcţia în această complexă luptă politică dacă nu avem o puternică orientare politică.”

Un comentariu publicat pe website-ul în limba chineză a Deutsche Welle la 1 aprilie spunea că articolul din PLA Daily implică faptul că în Beijing se desfăşoară o luptă pentru puterea politică. Se menţiona deasemenea că după înlăturarea cu succes a fostului şef al Partidului din Chongqing – Bo Xilai, este aşteptat ca Hu să îşi păstreze influenţa în cadrul PCC după transferul de putere, şi pare că va urma exemplul fostului lider al partidului Jiang Zemin rămânând preşedinte al CCM până în 2014 sau 2015.

PCC oricum nu esteun guvern legitim autorizat de către popor, aşa că în luptele sale interne este imposibil să se urmeze vreun principiu sau vreo raţiune sau să adopte vreo decizie judiciară sau procedură arbitrară de genul unui referendum naţional, sustine Wen Zhao – un comentator al actualei situaţii chineze.

“Aşadar armata joacă un rol crucial”, a afirmat Wen pentru New Tang Dynasty (NTD) post de televiziune cu sediul în New York. “Oricine deţine puterea [asupra armatei] va învinge”, a adăugat Wen.

Provocări din partea facţiunii extremiste

Deutsche Welle a raportat că Bo Xilai a încercat din greu să construiască o reţea de influenţă în armată.

După ce i-a fost luată funcţia de şef al partidului în Chongqing, Bo a continuat să facă eforturi pentru a câştiga în faţa înalţilor oficiali al Regiunii Militare Chengdu în Provincia Sichuan. Hu Jintao şi alţi oficiali au considerat tacticile lui Bo ca drept “inteligente”.

După ce Wang Lijun - fostul şef al politiei din Chongqing a eşuat în încercarea sa de a dezerta la Consulatul USA din Chengdu în 6 februarie, Bo a efectuat o vizită la Armata a 14-a în Yunnan, care era sub comanda tatălui sau, Bo Yibo.

Mesajul lui Bo către Hu a fost clar: “Nu te pune cu mine. Am susţinerea AEP”, afirmă raportul publicat de către Deutsche Welle.

Zhou Yongkang, un aliat al lui Bo, a fost unicul membru al Comitetului permanent al Biroului Politic, ce s-a opus concedierii lui Bo. Zhou este şeful puternicului Comitet pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), aparatul intern de securitate al Chinei, şi are aşadar sub comanda sa forţe comparabile cu armata.

Bugetul pe 2012 destinat păstrării stabilităţii interne controlat de către Zhou este de 701,8 miliarde yuani (111,39 miliarde USD), cu o creştere de 11,5 procente faţă de anul anterior, ambele fiind mai mari decât bugetul militar.

Unii au estimat că aparatul intern de securitate al lui Zhou are un personal ce numără aproape 10 milioane de persoane, incluzând poliţia de securitate publică, ofiţerii securităţii naţionale, ofiţerii securităţii interne, Poliţia Armată, poliţia specială, serviciul secret de poliţie, poliţia de trafic, forţele managementului urban, poliţia de internet şi informatorii. Toate împreună depăşesc cu mult numărul soldaţilor armatei iar asta este o ameninţare pentru Hu Jintao şi Wen Jiabao, afirmă un comentator politic pe nume Chen Pokong.

Cu toate acestea, armata lui Zhou nu este o armată obişnuită, astfel că nu se poate pune bază pe calitate şi loialitate, mai spune Chen. Pe de altă parte, Hu este le comanda armatei obişnuite care deţine arme avansate, precum şi nave şi avioane, şi nu în ultimul rând – tehnologie cu rachete teleghidate.

Hu doreşte să îşi păstreze postul de preşedinte al CCM, cu scopul de a se apăra şi pentru a asigura continuarea liniei politice Hu-Wen, a declarat pentru NTD comentatorul politic Wu Fan.

“Chiar dacă Hu şi Wen se retrag din funcţiile lor, atâta vreme cât PCC există, extremiştii de stânga vor continua să existe”, a spus Wu. “Ei se vor opune cu siguranţă liniei Deng Xiaoping şi Hu-Wen.”

Profesorul Yuan Hongbing, un dizident chinez exilat şi fost professor în Drept, a declarat pentru The Epoch Times că dacă Hu poate rămâne sau nu preşedinte al CCM după ce coboară din funcţia de lider al partidului este o chestiune cheie în lupta pentru putere din interiorul Partidului înainte de cel de-al 18-lea Congres Naţional ce va avea loc în această toamnă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe